Mugabe kirohanása a "mocskos fehérek" ellen

"Mocskos fehéreknek" nevezte Robert Mugabe zimbabwei elnök egy pénteki beszédében az amerikaiakat és angolokat, akik szerinte kéretlenül beleavatkoznak az ország belügyeibe, és el akarják rabolni a zimbabweiek örökségét.

A Mugabe pártjának egy ifjúsági gyűlésén elhangzott beszéd alig előzi meg az Európai Bizottság delegációja látogatását, amely hét esztendő óta első alkalommal érkezik először az országba. Az EU  - az Egyesült Államokkal közösen - 2002 óta szankciókat alkalmaz  Zimbabwe ellen az emberi jogok megsértése miatt.

Robert Mugabe
Robert Mugabe

"Ki mondta a briteknek és amerikaiaknak, hogy uralkodniuk kell rajtunk? Nem hívtuk ezeket a mocskos fehéreket. Bele akarják ütni az orrukat a mi ügyeinkbe. Ezt utasítsátok el" - mondta az elnök. "Az  imperialisták az örökségünket akarják... Szankciók ide vagy oda,  Zimbabwe a miénk marad" - tette hozzá.

Az uniós küldöttséget Karel De Gucht, a humanitárius ügyekért és  fejlesztéspolitikáért felelős biztos vezeti. Mugabéval, és a  februárban külföldi nyomásra megalakult nemzeti egységkormány  vezetőjével, Morgan Tsvangiraival tárgyal. Céljuk az, hogy  megtalálják azt a közös alapot, amelyről kiindulva helyre lehetne  állítani az együttműködést - mondta de Gucht.

A Dél-afrikai Köztársaságban Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök egy klímakonferencia alkalmából tárgyalt Jacob Zuma  elnökkel a zimbabwei szankciókról, de nem jutottak egyetértésre.  Közös közleményükben sürgették a zimbabwei politikai vetélytársakat,  hogy működtessék hatékonyabban az egységkormányt. A szankciók  eltörléséről viszont - amit Pretoria más afrikai országokkal együtt régóta követel - a közleményben nem esett szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.