Mugabe a halálán van

Robert Mugabe zimbabwei elnök nyilvánvalóan olyan súlyos beteg, hogy közeli halálával számolnak - írta szombaton dél-afrikai belbiztonsági körökre hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német újság johannesburgi tudósítója által idézett körök a fenti következtetést vonták le abból, hogy Mugabe december 29-én sebtében elutazott orvosához Malajziába, ahol egy héten át tartó kivizsgálásnak vetette alá magát. Zimbabwéba csak január 9-én tért vissza. Két nappal később átadták neki a kivizsgálás eredményét, mire szerdán ismét Malajziába repült, ahol hírek szerint ezen a hétvégén műtétet hajtanának végre rajta.

A 87 éves Mugabe egészségi állapotáról csak találgatások hallhatók - írta a német újság. Köztudomású viszont, hogy több mint tíz éve prosztatarákban szenved, amelyhez az utóbbi esztendőben májproblémák és időskori szívgyöngeség járult. Ez utóbbi következtében az államfő csak napi néhány órán át képes kommunikálni munkatársaival.

Nem világos, milyen hatással lenne a vén diktátor esetleges halála az ország ingatag politikai helyzetére - írta a FAZ. Zimbabwét 2009 februárja óta a nemzeti egység kormánya irányítja, amelynek élén Morgan Tswangirai, az egykori ellenzéki vezető áll. A Mugabe vezette Zanu-PF és a korábban ellenzéki MDC koalíciója azonban két év alatt nem tudott jelentős haladást elérni. Az államfő még az idén új parlamenti választásokat akar rendezni, hogy véget vessen a nemszeretem koalíciónak. Az MDC azonban ezt ellenzi, és arra törekszik, hogy csak 2013-ban legyenek választások. Tswangirai pártja addig létre akar hozni egy független választási bizottságot, továbbá olyan mechanizmusokat, amelyek megakadályoznák a zimbabwei választásokra korábban jellemző durva csalásokat - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.