Még mindig Senki a leghitelesebb politikus

Szlovákiában némileg csökkent ugyan azoknak a polgároknak a száma, akik azt tartják, hogy országukban nincs egyetlen hiteles politikus sem, de még mindig sokan vannak a közügyekből kiábrándultak.

Tavaly viszont valósággal berobbant a köztudatba Andrej Kiska, akit kora tavasszal államfővé választottak, ezért nem meglepetés, hogy az év végére ő lett a legnépszerűbb szlovákiai közéleti személyiség – mutat rá a pozsonyi Sme hasábjain Olga Gyárfásová. Az egyik legismertebb szlovák szociológus és politikai elemző a továbbiakban a Közügyek Intézete (IVO) által az elmúlt két évtizedben elvégzett közvélemény-kutatásainak tényeit foglalta össze.

Egészen tavalyig két politikus – a múlt század kilencvenes éveiben Vladimír Meciar, 2006-tól 2014-ig Robert Fico – vezette sokáig a legnépszerűbb szlovák politikusok listáját. Mindketten pártelnökök, egyúttal pedig a közvéleményt megosztó személyiségek voltak. Ezt igazolja, hogy még fénykorukban is nemcsak a legnépszerűbb, hanem a leghiteltelenebb politikusok listáján is az élen álltak. Vagyis az adott párt tagsága és holdudvara körében voltak népszerűek, továbbá jó ideig azok között is, akik bedőltek populista szólamaiknak.

„Andrej Kiska merőben más történet, hiszen ő független jelöltként lett elnök, azóta pedig a lakosság minden meghatározó szociális és demográfiai rétegében (életkor, iskolai végzettség, lakóhely és más kritériumok szerint) a legnépszerűbb. Még a Robert Fico vezette Smer-SD hívei is a pártelnökük mögött a második helyen tüntették fel, holtversenyben Robert Kalinák belügyminiszterrel" – mutat rá a szakember, aki figyelemre méltónak tartja azt is, hogy Bugár Béla állandóan a tíz legnépszerűbb szlovákiai közéleti személyiségek között szerepel. Tavaly a hatodik helyre került. Új arcként csupán a Háló (Siet) néven új, jobbközép pártot alapító Radoslav Procházka jutott a listára, méghozzá mindjárt negyedik lett.

Ugyanakkor továbbra is aggasztó, hogy a megkérdezettek 39 százaléka egyetlen hazai politikust sem tart hitelesnek. „Még Andrej Kiska is csak 22 százalékos támogatottsággal rendelkezik, vagyis a szlovákiai listát továbbra is Mr. Senki vezeti. Mindezek ismeretében, másfél évvel a parlamenti választások előtt, egyre időszerűbb az a kérdés, vajon berobban-e a közéletbe az Andrej Kiskához hasonló karizmatikus személyiség, vagy pedig ismét csak a jelenleg már ismert pártvezérek újabb politikai csatája zajlik-e majd? Ugyanis Szlovákiában még mindig nem a pártprogramok döntenek, hanem a politikusok karizmája, nem kis mértékben pedig az ígérgetéseik – vélekedett Olga Gyárfásová.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.