„Moszkvának több joga van a Krímre, mint Londonnak a Falkland-szigetekre”

"London figyelmébe ajánlom: jelentősen több jogalapja van annak, hogy a Krím Oroszországhoz tartozik, mint annak, hogy a Falkland-szigetek Nagy-Britanniához" - írta a Twitteren Alekszej Puskov, az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma külügyi bizottságának vezetője.
Az epés megjegyzéseiről ismert politikus a brit külügyminiszter szavaira reagált, aki nem sokkal korábban elítélte a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget "törvénytelen és alaptalan" bekebelezését. "A Falkland-szigetek mindig is Argentínához tartoztak, mint ahogy a Krím is a Szovjetunió része volt" - hangsúlyozta Puskov.

Március 16-án volt egy éve, hogy Kijev és a Nyugat megítélése szerint illegitim népszavazást rendeztek orosz fegyveres katonák jelenlétében a Krím Ukrajnától való elszakadásáról. Maga a referendum kiírása az ukrán alkotmányba ütközött, a megszervezése és lebonyolítása alatt ráadásul tömérdek szabálysértés történt. Moszkvában két nappal ezután aláírták a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó Krími Köztársaságnak és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozásáról szóló szerződést.

Az argentin kormány szerint a spanyolul Malvin-szigetekként emlegetett szigetcsoportot, amely mintegy 180 éve brit uralom alatt áll, elorozták a dél-amerikai országtól. Buenos Airesnek a szigeteket az 1982-es falklandi háború során sem sikerült megszereznie Londontól. A Falkland-szigetek lakosai egy 2013-as népszavazáson elsöprő, 99,8 százalékos többséggel úgy döntöttek, hogy a terület továbbra is Nagy-Britanniához tartozzon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.