Moszkvából Prágába menekült a meleg örmény

Csehországban szeretne menekült státuszt szerezni és letelepedni Vaagan Hakhojan huszonhárom éves meleg örmény, aki állítása szerint állandó zaklatások és életveszélyes fenyegetések miatt menekült Moszkvából Prágába.

A fiatalember a www.novinky.cz internetes portálnak elmondta, hogy szülei még kisgyermek korában költöztek az orosz fővárosba, ahol ő nemrég elvégezte a pedagógiai főiskolát.

„Kétféle zaklatásnak voltam kitéve az elmúlt években. Kaukázusi arcom miatt az utcán, de még az évfolyamtársaim is sokszor gúnyoltak. Miután a Facebookon bevallottam, hogy meleg vagyok, pokollá vált az életem. Diplomán ellenére sehol sem taníthattam, mert Oroszországban a hozzám hasonló személyek nem foglalkozhatnak gyermekekkel. Nemrég a bőrfejűek megvertek az egyik metróállomáson és életveszélyesen megfenyegettek. Feljelentettem őket a rendőrségen, ahol azonban kinevettek: örüljek annak, hogy ilyen ábrázattal életben maradtam, ezt vágták a szemembe, s nem voltak hajlandóak érdemben foglalkozni az ügyemmel" – nyilatkozta a férfi a cseh sajtónak.

„Szüleim időközben meghaltak, engem pedig a tulajdonos tavasszal kidobott az albérletből, állítólag a szomszédok feljelentették őt, hogy gyanús alaknak ad szállást. Ekkor döntöttem úgy, hogy Prágában próbálok szerencsét. Turistaként már jártam itt, gyönyörű a főváros, toleránsak a polgárai, ezt lépten-nyomon tapasztalom. Eredetileg Hollandiába készültem, de kaukázusi származásom miatt oda nem kaptam beutazó vízumot" – vallotta meg a fiatalember, aki egyelőre Prágában sem szerezte meg a letelepedési engedélyt.

A politikai menekült státusz megszerzésére pedig a cseh belügyminisztérium kommunikációs osztályának munkatársa szerint nagyon kevés az esély. Az örmény fiatalember elmondta azt is, hogy még van némi megtakarított pénze, néhány hete pedig eladta a fényképét, amely a jövő héten sorra kerülő Prague Pride fesztivált hirdető óriásplakátok idei arca lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.