Moszkvában kialudt a szocsi olimpia lángja

Egy biztonsági őrnél volt öngyújtó.

Egy technikai malőr miatt kialudt a szocsi téli olimpia lángja Moszkvában – írja az AP amerikai hírügynökség. A lángot egy hete, szeptember 29-én gyújtották meg a görögországi Olümpiában és érkezett meg ma reggel repülővel az orosz fővárosba, Vnukovo repülőterére. Itt államfőknek kijáró tisztelettel fogadták: az eseményt élő adásban közvetítette a Rosszija 24 állami hírtelevízió, a küldöttség motorokkal kísért buszkonvoját több ezer ember köszöntötte a Vörös térre vezető főútvonalon.

Az orosz főváros központi terén, a Kreml előtt Vlagyimir Putyin államfő gyújtotta meg a fáklyát, és adta át a műkorcsolyázó párosnak, Lina Fjodorovának és Makszim Miroskinnak. A staféta első, jelképes szakaszán több orosz paralimpikon futott vagy éppen sétált a fáklyával, majd az ötkarikás jelkép útja a Sándor-kertben ért véget.

Ahogy az AP írja, fáklya útját Moszkvában egy kellemetlen malőr szegélyezte, a lángja ugyanis kialudt a Kreml előtt, akkor, amikor éppen az egykori Szovjetunió többszörös búvárúszó-bajnoka, Savars Karpetjan futott vele. Karpetjan előre jelezte, hogy valami gond van, és a láng ki is aludt, valószínűleg az útvonalon keletkezett szélcsatorna miatt. Szerencsére a malőr csak néhány másodpercig tartott: egy biztonsági őr feltalálta magát, odalépett Karpetjanhoz, és az öngyújtóval újra meggyújtotta. Dmitrij Csenyisenko, a szocsi olimpia szervezőbizottságának az elnöke később azt mondta, hogy a fáklya szelepe nem működött megfelelően – nem nyílt ki teljesen. A Vörös téri láng folyamatosan, probléma nélkül ég.

A szocsi olimpia lángja az ötkarikás történelem leghosszabb útján jut majd el a játékok helyszínére. Amíg 123 nap múlva, 2014. február 7-én elér a Fekete-tenger partján lévő Szocsiba, a téli játékok első napjára, Kalinyingrádtól a Bering-szorosig és vissza, 14 ezer fáklyavivő hatvanötezer kilométert tesz meg vele. Nem csak futva, hanem rénszarvas húzta szánon, hőlégballonon is szállítják majd, lemerülnek vele a Bajkál-tóba, és felviszik az Elbrusz 5642 méteres csúcsára is. Azzal a fáklyával, amellyel február 7-én Szocsiban meggyújtják az olimpiai stadionban a lángot, a Nemzetközi Űrállomás orosz személyzete űrsétát tesz majd.

A stafétában a sportnagyságok mellett zenészek, tanárok, képzőművészek is helyet kaptak. A fáklya Moszkvából hétfőn indul, az első vivők között ott lesz Irina Rodgyina háromszoros olimpiai bajnok jégtáncos és Albert monacói herceg.

Ami az örmény származású Karpetjant illeti, a hatvanéves exsportoló amellett, hogy tizenegyszeres világcsúcstartó és tizenhétszeres világbajnok, nemzeti hős is: 1976. szeptember 16-án Jerevánban húsz ember életét mentette meg, akik egy trolibusszal belezuhantak a főváros tavába. Karpetjan utánuk vetette magát a vízbe, sikerült berúgnia a trolibusz ablakát, és a 25 méteres mélységből egymás után úszott a felszínre az áldozatokkal. Több tucatnyi embert sikerült megmenekítenie, akik közül azonban csak húszan élték túl a tragédiát. A trolibuszon összesen 92-en utaztak. Hőstette után Karpetjan vérmérgezés és kihűlés miatt 45 napig feküdt kómában. Sportkarrierje véget ért, de tíz évvel később, 1986-ban aszteroidát neveztek el róla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.