galéria megtekintése

Nagyra nőttünk Putyin szemében

13 komment

Munkatársainktól

Az ukrán válság kirobbanása után különösen fontos partnerként tekint Magyarországra az orosz elnök, aki várhatóan tavasszal Budapestre látogat. Vlagyimir Putyin a paksi erőműszerződéssel a csúcspontjukra jutó kapcsolatok további élénkítését szorgalmazza.

Orbán Viktor komoly erőfeszítéseket tesz beszűkült nemzetközi mozgásterének bővítésére. Nem sokkal Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásának híre után újabb meglepetés következett: tavasszal Vlagyimir Putyin orosz elnök is Magyarországra érkezik.

Putyin és Orbán 2014-es randevúja - erre tessék
Putyin és Orbán 2014-es randevúja - erre tessék
Népszabadság

A Népszava értesülését lapunknak diplomáciai körökből is megerősítették. Úgy tudni, hogy az utat egy éve, a magyar fél kezdeményezésére vették tervbe. Eredetileg 2014-ről volt szó, ám az időpont végül 2015 első felére csúszott át, ami abból a szempontból kétségkívül kellemetlen, hogy az ötlet megszületésekor Oroszország ellen még nem voltak érvényben azok a szankciók, amelyeket a Krím megszállása és a kelet-ukrajnai háború kirobbantása miatt határozott el az Európai Unió.

 

Putyin elnöknek régóta van érvényes meghívása Áder János államfőtől és Orbán Viktor miniszterelnöktől is. Ám egyelőre nemhogy a vizit pontos dátuma nem ismert, hanem még az sem, hogy melyik hónapban kerül rá sor. Szó volt áprilisról, aztán márciusról is – mondta egyik forrásunk. A vizit akár Magyarország náci megszállás alóli felszabadulásának hetvenedik évfordulójára is eshet. Akárhogy is, a látogatás már régóta aktuális, hiszen legutóbb 2006-ban járt Magyarországon az orosz elnök. Putyin akkor találkozott Sólyom László államfővel és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, megkoszorúzta a Kossuth téri 1956-os emlékművet, és majdhogynem személyesen hozta vissza Magyarországra azoknak a könyveknek a többségét, amelyek a sárospataki református kollégiumból a második világháború után kerültek a Szovjetunióba. Legalábbis részt vett az egy héttel korábban visszaszolgáltatott köteteket bemutató kiállítás megnyitóján.

A néhány hónappal a magyarországi választások előtt tartott vizitet az elemzők egy része a hatalmon lévő szocialista–szabaddemokrata koalíciónak nyújtott politikai támogatásnak is tekintette. Abban az évben kétszer is tárgyalt egymással Putyin és Gyurcsány Ferenc. Jó viszonyukat jelezte, hogy 2009 novemberében az orosz elnök - azóta elvált hitvesével együtt - Moszkvában magánvacsorán fogadta a kormányfői posztról már lemondott magyar politikust és feleségét. Ezt a találkozót pedig sokan az akkor már a miniszterelnöki poszt biztos várományosaként számon tartott Orbán Viktornak szánt fricskaként értékelték.

Az orosz–magyar kapcsolatok szorosabbra fűzését abban az időszakban még harciasan ellenző Orbán alig néhány nappal korábban az orosz hatalmi párt, az Egységes Oroszország szentpétervári kongresszusának vendégeként folytathatott rövid megbeszélést Putyinnal, akinek azt mondta: szeretnék rendezni és új alapokra helyezni a két ország kapcsolatait.

Az első Orbán-kormány idején, 1998 és 2002 között egyetlen csúcsszintű magyar–orosz megbeszélés sem volt. Antall József miniszterelnök 1991-es és Göncz Árpád államfő 1993-as oroszországi, valamint Borisz Jelcin orosz államfő 1992-es budapesti látogatása után 1995-ben Horn Gyula kormányfő járt Moszkvában. Aztán legközelebb 2002 decemberében, ugyancsak miniszterelnökként Medgyessy Péter látogatott Oroszországba. A Gyurcsány-korszak hozott szorosabb együttműködést: 2005 és 2009 között minden évben legalább egyszer találkozott Putyinnal, akivel a Déli áramlat gázvezeték Orbánék által akkor még hevesen ellenzett építéséről írt alá megállapodásokat.

A Fidesszel csak a 2010-es kormányváltás után vált szívélyessé a hűvösen, a Szurgutnyeftyegaz Mol-részvényeinek visszavásárlásával és a Moszkva tér átkeresztelésével indult viszony. A kapcsolatépítés Orbán Viktor 2010. novemberi, majd 2013. januári moszkvai vizitje nyomán egy évvel ezelőtt, a paksi atomerőmű-szerződés aláírásával érte el a csúcspontját.

Az Európai Unióval gyakran szembemenő, az Egyesült Államokkal pedig kifejezetten feszült viszonyban lévő Magyarországra Putyin az ukrán válság kirobbanása után különösen fontos partnerként tekint. A többoldalú találkozókat nem számítva, az orosz elnök hivatalos látogatáson EU-tagországban legutóbb tavaly júniusban, Ausztriában járt, a NATO-tagállamok közül pedig decemberben kereste fel Törökországot, ahol bejelentette a Déli áramlat tervének felmondását, pontosabban a gázvezeték átirányítását Törökország felé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.