Moszkva elvágja a köldökzsinórt?

Alekszandr Knyazev, az orosz tudományos akadémia kelet-kutató intézetének egyik szakértője szerint a Kreml gyakorlatilag eldöntötte, elköti az Afganisztánban harcoló NATO-erők legfontosabb ellátási köldökzsinórját, az északi utánpótlási útvonalat (NDN). A lépés Magyarországot is fájdalmasan érintené.

Knyazev szerint ez lenne a megtorlás azért, amiért­ a Nyugat szembemegy Moszkvával mind Szíria, mind Irán, mind a közös rakétavédelmi rendszer kérdésé­ben, ráadásul beleszól az orosz elnökválasztási kampányba, az esélyes Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnök ellenfeleit támogatva.

Amerikai tengerészgyalogos egy dél-afganisztáni bázison 2010-ben. Oroszország arcra ejtené őket
Amerikai tengerészgyalogos egy dél-afganisztáni bázison. Türelemjáték sok lépéssel

Ha ez tényleg bekövetkezik (és nem csak Moszkva blöffje vagy választási trükkje), abból olyan problémák adódhatnak, amelyek Magyarországot is érinthetik, Afganisztánban rekedhet ugyanis az újjáépítésben részt vevő magyarok többmilliárd forintot érő felszerelése. Elemzők szerint azonban Moszkva túlbecsüli a közép-ázsiai szövetségeseire gyakorolt saját jelentőségét és befolyását: utóbbiak éppen most szorongatják, hogy fizessen a Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban fenntartott hatalmas orosz katonai támaszpontok használati jogáért.

Ha Oroszország elvágja a területén keresztül vezető afganisztáni utánpótlási vonalakat (amelyek most, hogy a pakisztáni szállítások bizonytalanok, jelentős szerepet játszanak a koalíció ellátásában), még mindig számos, jóllehet drágább lehetőség marad nyitva, így a grú­ziai, az azerbajdzsáni, a kazahsztáni, az üz­begisztáni, a tádzsikisztáni vízi-szárazföldi útvonal. Igaz, ezen jelenleg csak a NATO-utánpótlás kevesebb mint egyharmada érkezik Afganisztánba.

Ám egyik közép-ázsiai államnak sem érdeke felrúgni a Nyugattal a kapcsolatokat csak azért, hogy Moszkvával szolidáris maradjon. Jelentős tranzitdíjaktól esne el például így a régió két koldusszegény országa, Tádzsikisztán és Kirgizisztán. Kazahsztán pedig önállóan dönt, a minap meg is állapodott a britekkel az afganisztáni visszavonulásról: több mint hatmilliárd dollár értékű hadfelszerelést szállítanak majd Angliá­ba a közép-ázsiai államon keresztül. Üzbegisztánra azonban, amely még mindig élvezi az 1980-as években a szovjet csapatok afganisztáni ki- és bevonulására, utánpótlására kiépített útvonalak, raktárak előnyeit, már panaszkodnak az amerikaiak, amiért a közelmúltban felével megemelte a tranzitdíjakat. Az északi utánpótlás – már ameddig működik – jóval előnyösebb megoldás a NATO-­erőknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.