Moszkva aggódik az izraeli támadás miatt

Oroszországot nagyon aggasztják azok a hírek, melyek szerint az izraeli légierő támadást hajtott végre Szíriában. Moszkva szerint ha ez igaz, akkor a zsidó állam megsértette az ENSZ alapokmányát. A szír hadsereg szerint egy katonai kutatóközpontot ért támadás, több forrás szerint viszont egy, a Hezbollahnak rakétákat szállító konvoj volt a célpont.

A szír hadsereg közölte, hogy szerdán az izraeli légierő támadást intézett egy Damaszkusztól északnyugatra található katonai kutatóközpont ellen. A Dzsamraja térségében történt támadásban a hadsereg közleménye szerint ketten meghaltak, öten pedig megsérültek. A szír kormány a támadást az arabok és muzulmánok elleni izraeli agresszió újabb bizonyítékaként tüntette fel, ez azonban állításuk szerint „nem fogja gyengíteni Szíria szerepét, és nem fogja eltántorítani a szíreket az ellenállási mozgalom és a palesztin ügy támogatásától.” A libanoni hadsereg közleménye szerint kedden órákig köröztek Libanon felett izraeli vadászgépek, és a hajnali támadás előtt is feltűntek.

A hét eleje ótan egyre többen állnak sorba gázmaszkért és védelmi felszerelésért Izraelben
An ultra-Orthodox Jewish man carries gas masks and protection kits at a distribution point at a shopping mall in Pisgat Zeev, an urban settlement in an area Israel annexed to Jerusalem after capturing it in the 1967 Middle East war January 30, 2013. A spokesperson for the Israeli postal service, responsible for the distribution of the protective kits, said on Wednesday that demand for the kits at distribution centers had doubled since the beginning of the week. Israeli forces attacked a convoy on the Syrian-Lebanese border overnight, a Western diplomat and regional security sources said on Wednesday, as concern has grown in the Jewish state over the fate of Syrian chemical and advanced conventional weapons. REUTERS/Ronen Zvulun (JERUSALEM - Tags: POLITICS MILITARY)

– Ha ez igaz, akkor egy indokolatlan támadásról van szó egy szuverén állam területén található célpont ellen, ami otrombán megsérti az ENSZ alapokmányát – közölte az orosz külügyminisztérium. Moszkva Bassár el-Aszad szír elnök szövetségese, a szerdai támadás pedig még több alapot adhat Oroszországnak, hogy támogatást nyújtsanak a szír rezsimnek. Az Aszad elnök elleni felkelés 22 hónapja kezdődött, eddig hatvanezren haltak meg, és több százezren menekültek a környező országokba.

Izrael egyelőre nem kommentálta az eseményeket, ami nem meglepő. A megelőző csapásokról általában nem beszélnek: tavaly nem voltak hajlandóak válaszolni Szudán vádjaira, melyek szerint megtámadtak egy kartúmi fegyvergyárat, a 2007-es szír atomreaktor bombázását pedig a mai napig nem ismerték el hivatalosan. A The New York Times információi szerint az izraeli kormányzat amerikai partnereinek már adott tájékoztatást a támadásról. Libanoni biztonsági források, nyugati diplomaták és szír lázadók korábban azt állították, hogy egy rakétaszállítmány volt a célpont a libanoni határ közelében, az Associated Press hírügynökség pedig közölte, hogy orosz gyártmányú SA–17 légvédelmi rakétákról van szó. Elemzők szerint Izrael úgy tudja, hogy Szíria több ilyen típusú rakétát is kapott az oroszoktól a 2007-es, atomreaktor elleni támadás után.

A szír hadsereg cáfolta az értesüléseket, és a Hezbollah szerint is a kutatóközpontot támadták. Az amerikai lap forrásai szerint viszont a célpont valóban egy rakétákat szállító konvoj volt, a szállítmány pedig a libanoni Hezbollah síita fegyvereseihez került volna. Korábban Izrael már figyelmeztetett: a szír vegyi fegyverek és rakéták a fegyveresek – például a Hezbollah – kezébe kerülhetnek. Vasárnap Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszerüket az ország északi részére helyezték át, az elmúlt két napban pedig tömegek fordultak meg a gázmaszkosztó központokban. Avi Dichter polgári védelmi miniszter kedden az Izrael Rádiónak elmondta: elrettentéssel és a raktárak támadásával előzhetik meg, hogy Szíria bevesse vagy elszállítsa a vegyi fegyvereket.

Izrael öt éve nem lőtt szíriai célpontra, a mostani támadással pedig a szír konfliktus még tovább terjedhet a határokon túlra. Elemzők szerint azonban elég kevés a valószínűsége, hogy Szíria válaszol a légicsapásra. Dáni Játom, az izraeli hírszerzés volt főnöke szerint fel kell készülniük a megtorlásra, amire viszont nem sok esély van, ez ugyanis nem érdeke sem a Hezbollahnak, sem Szíriának. A síita szervezetnek ugyanis az a célja, hogy fegyvereket szerezzen, de ezt megnehezítené, ha kiterjedne a konfliktus. Hezbollah állítólag az Aszad utáni időkre is készül: megpróbálja feltölteni fegyverraktárát arra az esetre, ha a szervezettel nem szimpatizáló kormányzat kerülne hatalomra. A Hezbollah egyébként Aszad régi támogatója, kiképzést és logisztikai segítséget is nyújtottak a szír katonáknak, többen úgy gondolják, ezért a segítségért ad nekik a szír rezsim fegyvereket.

Nagy fenyegetést jelentene Izraelre nézve, ha a síita fegyveresek kezébe kerülnének az SA–17 típusú rakéták. –Izrael jelenleg büntetlenül küldhet felderítő repülőket Libanonba. A légvédelmi eszközök megszerzése után azonban erre képtelenek lennének – mondta Matthew Levitt egykori hírszerző tiszt, a Washingtoni Közel-Keleti Politikai Intézet munkatársa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.