„Komplexusokkal küzdő” EP-képviselők ellen fakadt ki Moszkva

Oroszország-ellenes az Európa Parlament (EP) Borisz Nyemcov megölésével kapcsolatos állásfoglalása – jelentette ki szombaton Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő.

A Brüsszelben csütörtökön elfogadott dokumentumban az EP az orosz ellenzéki politikus megölését a „közelmúltbeli oroszországi történelem legjelentősebb politikai gyilkosságának" nevezte, és úgy vélte, hogy a Kreml propagandája elnyomással, gyűlöletbeszéddel és félelemmel átitatott országgá alakítja Oroszországot. Az uniós parlament független nemzetközi vizsgálatot követel a gyilkosság körülményeinek a feltárására.

A képviselők támogatásukról biztosították az orosz demokratikus erőket, és sürgették az EU állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanácsot, hogy a 28 tagállam nevében erőteljes, egyhangú politikai üzenetet fogalmazzanak meg „az emberi jogok oroszországi sárba tiprásával és a szólás- és gyülekezési szabadság elfojtásával kapcsolatban".

Az orosz külügyi szóvivő szerint az Európai Parlament „leértékeli saját jelentőségét" ezzel az állásfoglalással, valamint árt annak a törekvésnek, hogy „normális mederbe tereljék a helyzetet Európában".

Alekszandr Lukasevics „a cinizmus tetejének" nevezte azt, hogy szerinte az európai parlamenti képviselők „önző politikai célokból egy ember (Nyemcov) tragikus halálán spekulálnak". Közölte, Moszkvában nem kételkednek abban, hogy az Európai Parlament véleményéhez csatlakoznak Ukrajnában „a harcos neonácik is", és sajnálattal állapította meg, hogy „a józanul gondolkodó erők hangját" az EP-ben „elnyomják a komplexusokkal küzdő képviselők, akik „genetikusan sorozatos sikertelenséget könyvelhetnek el" Oroszországgal kapcsolatosan.

A szóvivő visszautasította az EP azon bírálatát is, hogy Oroszország nem akar együttműködni a malajziai utasszállító tavaly júliusi katasztrófájának nemzetközi kivizsgálásában. Lukasevics ezt megalapozatlannak tartotta és kijelentette, hogy épp országa volt az, amely „elsőként és gyakorlatilag egyetlen államként azonnal ismertette a rendelkezésére álló objektív ellenőrzési adatokat". Azt mondta, hogy Moszkva továbbra is az igazság kiderítését, teljes és elfogulatlan, átlátható nemzetközi vizsgálatot sürget.

A Malaysia Airlines járata 2014. július 17-én zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében. A gépen tartózkodó 298 ember szörnyethalt. A katasztrófa után ukrán és nyugati források is azt állították, hogy a gépet a szakadárok lőtték le orosz gyártmányú légvédelmi rakétával. Moszkva és a délkelet-ukrajnai szeparatisták viszont az ukrán hadsereget tették felelőssé a történtekért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.