galéria megtekintése

Segélyhívással csalta tőrbe a rendőröket a Baton Rouge-i gyilkos

17 komment

NOL

Az amerikai Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban helyi idő szerint vasárnap reggel kilenc előtt tört ki tűzpárbaj, amelyben a három rendőrt lelőtték. A támadóval sikerült végezni. Valószínűleg egy segélyhívással csalta tőrbe az áldozatait.

Három rendőr életét vesztette, három másik pedig megsebesült abban a tűzpárbajban, amely helyi idő szerint Baton Rouge-ban, az amerikai Louisiana állam fővárosában. A támadóval a rendőröknek sikerült végezniük. Korábbi hírek szerint három ember nyitott tüzet a rendőrökre, de aztán bejelentették hogy a két másik támadóról szóló információk csak egy bejelentés miatt keltek szárnyra. Ez a bejelentés egy fekete kommandósruhát  viselő, felfegyverzett férfiról szólt, akit a támadás helyszíne közelében láttak egy kocsiban ülni.

Hatalmas a rendőri készültség Baton Rouge utcáin
Hatalmas a rendőri készültség Baton Rouge utcáin
Joe Penney / Reuters

A helyi seriffi hivatal közlése szerint a lövések nem sokkal reggel kilenc előtt dördültek el egy kereszteződésben a repülőtérre vezető főúton, nem messze a rendőrkapitányság épületétől.

 

Amerikai sajtóértesülések, a CNN, az NBC és a CBS közlése szerint a vasárnapi Baton Rouge-i támadó neve Gavin Long. A 29 éves férfi Missouri állambeli Kansas Cityben lakott. Valószínűleg egy segélyhívással csalta tőrbe a rendőröket, akikre lőni kezdett, amikor a helyszínre értek. Mindezt rendőrségi források még nem erősítették meg. Egy szemtanú, James Ikerd elmondása szerint a rendőröket lesből érte a támadás, amelyben körülbelül 30 lövés dördült el.

Louisiana államban május óta létezik egy Blue Lives Matter néven aposztrofált törvény, amely gyűlölet-bűncselekménynek minősíti a karhatalom képviselői elleni támadásokat. A Blue Lives Matter annak a fekete polgárjogi mozgalomnak a szlogenjére – Black Lives Matter – rímel, amelyet azután indítottak az útjára, hogy felmentették a floridai Sanfordban 2012-ben  ártatlanul lelőtt fekete tinédzser, Trayvon Martin gyilkosát, egy George Zimmerman nevű polgárőrt.

Alig két hete, hogy Baton Rouge-ban fehér rendőrök végeztek egy ártatlan fekete férfival. Anton Sterlinget, a 37 éves ötgyerekes apát két rendőr szorította a földre egy bolt előtt Baton Rouge-ban, majd több lövést is leadtak rá. Azóta folyamatosak voltak a tüntetések a Baton Rouge-i rendőrség központja előtt. Néhány napja több tucat tüntetőt őrizetbe vettek. A kapitányság fenyegetéseket is kapott, két, fegyverlopáson ért tinédzser azt mondta az egyenruhásoknak, hogy rendőröket akartak ölni. Ezután még négy embert – köztük egy 12 éves gyereket – vetek őrizetbe. Ők a gyanú szerint feltörtek egy zálogházat, hogy az onnan elvitt fegyvereket a rendőrség elleni támadáshoz használják. 

Sterling halála után egy nappal a minnesotai St. Paulban lőttek le rendőrök egy fekete férfit, Philando Castile-t, akit törött hátsó lámpája miatt állítottak meg, és aki  csak a papírjaiért nyúlt a kesztyűtartóba.

A két halálos incidens után a Black Lives Matter  az Egyesült Államok több nagyvárosában is tiltakozó megmozdulásokat szervezett. A dallasi felvonuláson egy fekete iraki veterán, Micah Johnson öt rendőrt lőtt le, mielőtt sarokba szorították és egy robotra erősített robbanószerkezettel végeztek volna vele. Valószínű, hogy a három Baton Rouge-i rendőr is bosszú áldozata lett, de egyelőre sem a támadó személyéről, sem lehetséges indítékról nem tettek hivatalos bejelentést a hatóságok. Mindhárom meggyilkolt rendőrnek volt családja. Az egyikük kevesebb mint egy éve szolgált.

Barack Obama elnök a „gyáva” jelzővel ítélte el a vasárnapi Baton Rouge-i támadást. Donald Trump republikánus elnökjelölt is azonnal reagált az esetre, saját politikai céljaira felhasználva az incidenst. „Hány rendőrnek és embernek kell még meghalnia amiatt, mert nincs rendes vezetése ennek az országnak? Törvény és rend kell” – jelentette ki.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.