galéria megtekintése

Rejtélyes egyenruhások verik a menekülteket a magyar-szerb határon

67 komment


Lencsés Károly

Ütik, rúgják, könnygázzal fújják le a menekülteket, s van, akit órákon át módszeresen vernek – állítják civil jogvédők.

Egy szíriai fiatalember halála hívta fel a közvélemény figyelmét arra, hogy nagy baj van a szerb–magyar határon. Egy hónapja az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága adott hangot aggodalmainak, most szerdán pedig a Human Rights Watch tette közzé megdöbbentő jelentését: a magyar oldalon egyenruhások rendszeresen és módszeresen bántalmazzák a menedékkérőket – hívja fel a figyelmet a Magyar Helsinki Bizottság. A magyar állam szerint – teszik hozzá – minden rendben van.

Június elsején egy 22 éves szíriai fiatalember, aki egyébként jó úszónak számított, belefulladt a Holt-Tiszába. Testvérével és unokaöccsével próbált meg átkelni a határon, de a túlélő rokonok szerint a magyar oldalról egyenruhások megdobálták és könnygázzal fújták le őket. Ismeretlen személyek ellen bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekményének gyanúja miatt nyomozás indult.

A tragédia után az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közleményt adott ki, egyben kérte a magyar kormányt, vizsgálja ki a halálesetet és járjon utána, kik azok az egyenruhások, akik rendszeresen menekülőket támadnak meg, hogy visszakényszerítsék őket a szerb oldalra. A főbiztosságnak már akkor több mint száz olyan esetről volt tudomása, amelynek során bántalmazták a határt szabálytalanul átlépőket. Az áldozatok csoportos, felfegyverkezett, egyenruhás elkövetőkről számoltak be. Szerintük az elkövetők ütöttek, rúgtak és gázspray-t használtak, valamint kutyákat vetettek be.

 

A Helsinki Bizottságnak is számos külföldi számolt be ilyesfajta bántalmazásokról. A jogvédőknek a fóti gyermekotthonban lakó gyermek ügyfelei egybehangzóan azt állították, hogy május 15-én rendőrök összeverték őket. Egyikük szerint a határzárnál történt elfogáskor rendőrkutyát is ráeresztettek, amelynek következtében az orrán szemmel jól látható hámsérülés keletkezett – írta a jogvédő szervezet egy hónapja az ORFK határrendészeti főosztálya vezetőjének. Egyben arra kérték őt, hogy haladéktalanul intézkedjék az ehhez kapcsolatos atrocitások kivizsgálására.

Balázs László rendőr ezredes arról adott tájékoztatást, hogy a rendőrség „törvényesen és szakszerűen hajtja végre a határvédelmi és határellenőrzési feladatait. (...) A rendőrség minden esetben garantálja a humánus eljárást és az alapvető emberi jogok betartását a rendőri intézkedés során, továbbá mindent megtesz annak érdekében, hogy ezen elvek megsértőit felderítse, illetve megakadályozza az ilyen cselekményeket".

A menekülők azonban továbbra is hasonló visszaélésekről számolnak be. A Human Rights Watch szerdán tette közzé jelentését, amely számtalan rémes történetet ismertet. Az egyik így szól: egy férfi, akit magyar területen belül harminc vagy negyven ember – köztük nők és gyermekek – társaságában állítottak meg, azt mondta, két órán át verték.

– Ilyen verést még a moziban sem láttam. Öt vagy hat katona támadt mindegyikünkre, hogy megverjen minket. Műanyag bilincsekkel a hátunk mögé kötötték a kezünket. Mindennel ütöttek minket, ököllel, bottal vertek, lábbal rugdostak. Szándékosan okoztak komoly sérüléseket – állítja a menekülő.

Időközben a július 5-e óta hatályba lépett törvénymódosítás a rendőröknek lehetővé teszi, hogy a határtól nyolc kilométeres távolságon belül elfogott külföldieket a határzárhoz kísérjék, tehát gyakorlatilag a szerb oldalra zsuppolják vissza őket. Mindez újabb lehetőséget biztosít önkényeskedésre a jogvédők szerint.

A rendőrség a honlapján naponta közli, hány illegális belépésről van tudomásuk, abból hány esetben zárul az intézkedés visszakíséréssel, valamint mennyi a „megakadályozások" száma. Ez utóbbi teljesen rejtélyes fogalom – állítja a Helsinki Bizottság –, s a rendőrségi törvény sem ad eligazítást ebben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.