Mobilalkalmazással segítik a menedékkérőket

Praktikus tanácsokkal látja el a menedékkérőket a két német cég által fejlesztett mobilalkalmazás, amely egyelőre csak Drezdában működik.

„Nem akarunk az utcára menni. Nem akarunk meggyőzni. Olyasmit szeretnénk, ami hasznos azok számára, akiknek segítségre van szükségük” – nyilatkozta Peggy Reuter-Heinrich, a Heinrich & Reuter Solutions cég vezérigazgatója a Guardiannek.

A vállalat a Saxonia Systemsszel karöltve hozta létre az „Üdv Drezdában” névre hallgató applikációt, mely hasznos információkkal látja el a keletnémet városba érkező menekülteket. Az alkalmazás Reuter-Heinrich véleménye szerint jobban segít eligazodni a bürokrácia útvesztőiben, mint a szórólapok és a tájékoztató füzetek.

„Amikor a menedékkérők először megérkeznek, több mint három hónapjuk csak várakozással telik. Nagyon bonyolult kitalálni, mit kellene tenniük, hogyan vehetik igénybe az egészségügyi ellátást, hogyan szerezhetnek ennivalót – fontos már az elején tenni valamit, még azelőtt, hogy dolgozni kezdhetnének vagy iskolába mehetnének, mert utána a rendszer meglehetősen jól működik” – mondja a drezdai cég vezérigazgatója.

Németország a menedékkérők egyik elsődleges célpontja, 2014-ben több mint kétszázezren folyamodtak menekültstátuszért, és a hatóságok szerint idén kétszer ennyien tesznek majd így – ez pedig az ország bizonyos részein feszültséget okoz. 

Az elmúlt hónapok során egyre több atrocitás éri a németországi menekülteket. Drezdában is több ezren vonultak az utcára az iszlámellenes Pegida (Patrióta Európaiak a Nyugat Iszlámosítása Ellen) szervezet demonstrációin, amelyeken többek között a bevándorlás szigorúbb szabályozását követelték.

Ugyanakkor rengetegen szeretnének segíteni is. A Heinrich & Reuter Solutions és a Saxonia Systems angol, német, francia, arab és orosz nyelvű alkalmazása mellett egy másik applikáció is a menekültek megsegítését tűzte ki célul. Az egyik például azon német állampolgárokat próbálja összehozni a migránsokkal, akik örömmel befogadnák őket otthonaikba – s az Emnid közvélemény-kutató intézet áprilisi felmérése szerint a németek negyede látná vendégül a rászoruló menekülteket.

Az „Üdv Drezdában” egyelőre csak a szászországi városban nyújt segítséget, de Reuter-Heinrich reményei szerint hamarosan Németország-szerte alkalmazható lesz, és hatása nagyobb lesz, mint egy tüntetésé vagy egy vitáé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.