Mladicsnak tanúskodnia kell Karadzsics perében

A hágai székhelyű törvényszék határozata szerint a boszniai szerbek katonai főparancsnokának tanúskodnia kell Radovan Karadzsics perében. Mindkét volt vezetőt háborús bűnökkel, népirtással vádolják.

Tanúskodnia kell Ratko Mladicsnak, a boszniai szerbek délszláv háborúk alatti katonai főparancsnokának abban a perben, amely Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek akkori vezetője ellen folyik a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken - derült ki a hágai székhelyű törvényszék szerda este nyilvánosságra hozott határozatából.

Ratko Mladics a hágai törvényszék előtt egy 2011. júliusi felvételen
Former Bosnian Serb commander Ratko Mladic appears in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague July 4, 2011. The judge at a U.N. war crimes tribunal entered pleas of not guilty for Mladic against a variety of charges including genocide during the Bosnian war, after the former Bosnian Serb army chief was removed from the court on Monday. REUTERS/Valerie Kuypers/ANP/Pool (NETHERLANDS - Tags: CRIME LAW POLITICS CONFLICT)

Két különböző perben mindkét volt vezetőt azzal vádolják, hogy háborús bűnöket, köztük népirtást követtek el az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején, amelynek 100 ezer halálos áldozata volt. A vádak szerint a jelenleg 68 éves Karadzsics és a 71 éves Mladics etnikai tisztogatást hajtottak végre a bosnyákok ellen az egykori jugoszláv tagköztársaságban. Vezetőként felelőssé teszik őket mindenekelőtt 8 ezer muzulmán férfi és fiú 1995-ös srebrenicai lemészárlásáért.

Mladics eddig elzárkózott attól, hogy tanúként szerepeljen Karadzsics perében. Meggyengült egészségi állapotára hivatkozott, továbbá arra, hogy összes idejét saját perére kívánja összpontosítani.

Meghallgatását most maga Karadzsics kezdeményezte, aki - a törvényszék közlése szerint - azt szeretné, ha a volt főparancsnok olyan tanúvallomást tenne, amelyből kiderül, hogy közös megbeszéléseiken és találkozóikon soha nem esett szó arról, hogy a bosnyákokat vagy a horvátokat el kell távolítani a szerb ellenőrzésű területekről.

A bírák ennek a kérésnek adtak most helyt. Elutasították egyúttal Mladics említett érveit is, azzal az indoklással, hogy a volt főparancsnok olyan információk birtokában lehet a Karadzsics elleni vádakkal összefüggésben, amelyekre más forrásból nem derülhet fény.

Mladics a jelenlegi tervek szerint már a jövő hónapban megjelenik a Karadzsics-per bírái előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.