Mintha még tisztogatni akarnának Észak-Koreában

A rezsim visszahívta a Kínába küldött kereskedelmi attaséit.

Átfogó személyi tisztogatásra készül a rezsim – mondják a szakértők arról, hogy szombaton a Kim Dzsong Un vezette hatalom visszahívta azokat a kereskedelmi és üzleti attaséit, akik eddig Kínában dolgoztak. A bejelentés egy nappal azután jött, hogy Phenjanban katonai törvényszék elé állították és kivégezték Csang Szong Teket, a katonai tanács elnökhelyettesét, aki egészen a közelmúltig Kim Dzsong Un egyik fő támaszának számított.

A kínai–észak-koreai üzleti kapcsolatokért a legfelső szinten Csang felelt, és a közkeletű gyanú szerint azért kellett meghalnia, mert a kínai modell alapján gazdasági kísérletekbe kezdett volna Észak-Koreában, ami  Kim Dzsong Un státuszának a megkérdőjelezését jelentette. Az attasék a két északkelet-kínai városban, Shenyangban és Dandongban dolgoztak. Csang több korábbi munkatársa is köztük van. A szombati bejelentés szerint a hosszú távú terv egyébként az, hogy Kínából az összes észak-koreai tisztségviselőt visszahívják. „Színleg azzal indokolják a lépést, hogy oktatást tartanak nekik a kormány politikájáról, de azok, akikről kimondják, hogy kapcsolatban álltak Csanggal, soha többé nem utazhatnak majd külföldre, és tisztogatás áldozataivá válhatnak” - mondták erről a dél-koreai hírügynökségnek nevük elhallgatását kérő hírszerzési források.

Pekingben szombaton azt közölték, hogy Wang Yi külügyminiszter és orosz kollégája, Szergej Lavrov telefonon megállapodtak, folytatják erőfeszítéseiket az észak-koreai nukleáris program korlátozásáról szóló, 2008-ban megrekedt hatoldalú tárgyalások felújítására. A közlemény szerint Wang és Lavrov pénteken tárgyaltak egymással, nem sokkal azután, hogy Észak-Korea bejelentette Dzsang Szong Tek kivégzését. A közlés ugyanakkor nem tér ki arra, hogy Csang kivégzéséről is beszéltek volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.