galéria megtekintése

Mintha egész Párizs az utcára vonult volna

Tízezres tömeg hömpölygött két nappal a merényletsorozat után Párizs utcáin. A legtöbben virággal és mécsessel a kezükben igyekeztek a vérengzések helyszínére. A viszonylagos nyugalmat és a csendes emlékezést csak a rendőrautók folyamatos szirénázása zavarta meg. Vibrált a levegő: mindenki tudta, hogy akár ebben a pillanatban is történhet valami. Munkatársunk a helyszínről tudósított.

Két nappal a támadássorozat után rendőrautók szirénázására ébredt Párizs. De ezen az itt élők és a turisták már nem csodálkoznak, háttérzajjá vált az utóbbi napokban.

Reggel még úgy tűnt, kevesen merészkednek az utcára. Egy-két elszánt futón és a nyitásra készülődő kávézó személyzetén kívül senkit nem lehetett látni.

Néhány órával később azonban megtelt élettel az Eiffel-torony környéke

 

– családok, turisták és sportolók százai lepték el a Champ de Mars-ot. A toronyba azonban nem tudtak felmenni. Ezt fájlalták a legtöbben.

Veres Viktor

„Nem ez az első alkalom, hogy Párizsban járunk, viszont ez az első olyan, hogy történik valami. De nem félünk. Amikor szóltak, hogy maradjunk a szállodai szobánkban, az sem volt félelmetes, inkább szomorú, mélységesen szomorú” – mondja a torony lábánál szelfiző spanyol fiatal. „Az a baj, hogy már lassan sehova sem lehet menni. Egyiptomba is szerettem volna elutazni, de már oda sem szívesen megyek. Az is igaz, hogy ez ellen nem lehet küzdeni. Ki tudja, lehet, hogy legközelebb Spanyolországban követnek el merényletet” – mondja.

Visszatértek az olcsó kínai Eiffel-torony-makettet árusító afrikai fiatalemberek is, akik a maguk mindenen túlmutató szemtelenségével szólítják le az arra járókat és kérnek nevetve egy-egy sebtiben összecsomózott karkötőért száz eurót.

Amikor pedig a terrortámadásról kérdezik őket, pókerarccal rávágják, hogy ők bizony már hét éve élnek itt, nem is akárhogy.

Veres Viktor

A torony tövében szolgáló maroknyi rendőr és katona túlterheltségét jelzi, hogy eszükbe sincs intézkedni ellenük, pedig péntek előtt kegyetlenül elkergették őket a nevezetességtől. Most inkább a sétálókat méregetik, és a torony talapzatának minden szegletét átnézik.

Ahol véget ér Európa

A nagy hévvel bejelentett határellenőrzésnek nyoma sincs. Keresztülautózva Európán egyetlen helyen állítja meg az autósokat fegyveres katona. Az is az osztrák–német határon. Fancois Hollande, francia elnök közvetlenül a 129 halálos áldozatot követelő támadássorozatot követően jelentette be, hogy Franciaország visszaállítja a határellenőrzést. Ebből szombat este annyit lehetett észrevenni, hogy a német–francia határ kilépő oldalán egy rendőrautó figyeli a forgalmat. A Párizs felé igyekvőket csak az útfelújítások lassították.

A helyzet keserű komolyságát jelzi, hogy a visszaállított határellenőrzést a németek komolyabban vették. Az osztrák–német határ után ugyanis hatalmas reflektorokkal világítják meg az autópályát, hogy az állig felfegyverkezett katonák tisztán lássanak mindenkit, aki autóval érkezik. Párizs környékén is hiába számítottunk fokozott ellenőrzésre, minden városba tartó autópályán ellenőrzés nélkül lehetett közlekedni.

A rendőri jelenlét igazán a Köztársaság téren szembetűnő. A park központi szobra egyfajta zarándokhellyé alakult az elmúlt napokban. A megemlékezőkön kívül azonban a pihenni vágyók is ellátogatnak ide. A parkban idősebb házaspárok napoztak, gyerekek tanultak rollerezni.

„A fiam meghalt – kezdi a mesélést egy középkorú hölgy megemlékező tömegtől nem messze. – Aznap este a Bataclanban szórakozott a barátaival. Még csak 28 éves volt. Rajzoltam egy síró arcot a francia zászló színeivel. Nem virágot hoztam, hanem ezt fogom ide letenni – csuklik el a hangja.

Veres Viktor

A Köztársaság tér mindössze tíz perc sétára fekszik a Bataclan nevű szórakozóhelytől, ahova a délutáni órákban több ezren érkeztek, hogy egy szál virággal és egy mécses meggyújtásával emlékezzenek az áldozatokra.

Kora estére már úgy tűnt, hogy egész Párizs azt utcára vonult,

nemcsak a szervezett megemlékezések helyszínén, hanem azoktól távolabb is így demonstrálták az itt élők: nem félnek az erőszaktól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.