Miniszter halt meg egy helikopterbalesetben

A kenyai George Saitotit szállító légi jármű Nairobitól nyugatra zuhant le.

Helikopterbalesetben vasárnap életét vesztette George Saitoti belbiztonsági miniszter, leendő elnökjelölt Kenyában. Szemtanúk szerint a politikust szállító légi jármű a fővárotól, Narobitól nyugatra a levegőben kigyulladt és lezuhant. A fedélzeten tartózkodó hat ember közül senki nem élte túl a balesetet. Az AFP riportere látta, ahogy a helikopterből hat összeégett holttestet húznak ki a mentők, egy másik újságíró pedig arról számolt be, hogy meglehetősen fura eljárás, de a légi jármű roncsait nem összegyűjtötték és elszállították, hanem a környékbeli bozótban szórták szerteszét.

Saitoti az elmúlt 30 évben a kenyai poliikai élet megkerülhrtetlen alakjává nőtte ki magát: több miniszteri tisztséget is betöltött, és már 1988-ban alelnökségig vitte. A jelenlegi államfő, Mwai Kibaki pártjának, a Nemzetii Egység Pártjának (PNU) 66 évesen meghalt politikusa korábban jelezte, hogy indulni kíván a következő elnökválasztáson. Belbiztonsági miniszterként Saitoti a szélsőséges iszlamista milícia, az al-Sabab elleni fellépés szószólója volt; amióta októberben Nairobi csapatokat küldött a szomszéd országba harcolni a terroristákkal, a szélsőségesek egyre többször csapnak le Kenyában is. Támadásaiknak több halálos áldozatuk is volt.

Az elnökválasztás Kenyában sokak számára nem kellemes emlék. 2002-es első győzelme után Kibakit 2007 decemberében újraválasztották, de a nemzetközi megfigyelők szerint is csalással: Kibaki 230 ezer szavazattal utasította maga mögé riválisát, Raila Odingát, úgy, hogy minden felmérés az ellenzéki jelölt győzelmét jelezte előre. Az ezután Kenyán végigsöprő etnikai színezetű erőszakhullámban mintegy 1500 ember halt meg – nagy részük a többséget és Kibaki szavazóbázisát jelentő kikuju volt. A válságon végül a PNU és az ellenzéki Naancs Demokratikus Mozgalom nagykoalíciójával sikerült úrrá lenni, és Odinga miniszterelnök lett, ami persze nem akadályozta meg abban, hogy idén újra jelezze, jövőre is indul az elnökválasztáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.