Mindkét elnökjelölt győztesnek kiáltotta ki magát Indonéziában

A szerdai indonéziai elnökválasztás mindkét indulója győztesnek kiáltotta ki magát, dacára annak, hogy az eddig összeszámolt szavazatok szerint Joko Widodo jakartai kormányzó gyűjtötte be a szavazatok többségét. A reformer politikus a rivális táborral való esetleges összetűzésektől tartva csütörtökön arra kérte híveit, hogy tartózkodjanak a nyilvános ünneplésektől.

A világ legnépesebb muszlim országában szerdán tartottak elnökválasztást, amelynek a főváros kormányzója mellett a Suharto-diktatúra (1966-1998) idején a különleges katonai egységeket vezető, nacionalista retorikát folytató Prabowo Subianto volt a másik jelölt. Az előzetes eredmények szerint a választást Joko Widodo nyerte, aki ezt "a nép győzelmeként" értékelte. Vetélytársa - saját számításai alapján - hívei előtt szintén győztesnek mondta magát.

A két politikus szerda éjjel külön-külön találkozott Susilo Bambang Yudhoyono leköszönő elnökkel. A 2004 óta hivatalban lévő államfő mindkét oldalt arra kérte, hogy a választási bizottság eredményhirdetéséig ne engedjék meg híveiknek a nyilvános ünneplést.

Bár a két elnökjelölt vezetői stílusa és szavazótábora erősen eltér egymástól, politikai programjuk nagyon hasonló: mindketten a járványszerűen terjedő korrupció megfékezését és a nincstelenek megsegítését tűzték zászlajukra egy olyan országban, ahol a 250 milliós lakosság körülbelül 40 százaléka naponta kevesebb, mint két dollárból (alig 500 forintból) él - írja a hirado.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.