Mindjárt itt a világvége, és az USA tehet róla

– Régebben volt ő igazán befolyásos, amikor fiatalabb volt és karizmatikusabb. Akkor szinte hipnotizálta az embereket, főképp a tanulatlanokat – mondja Fidel Castróról a Népszabadságnak Lia a karibi ország emblematikus vezetőjének a 90. születésnapja kapcsán.

A Havannában élő nő szerint sok minden változott az évek során. – Az „államférfiból', akiről azt mondták, hogy haladó szellemű, olcsó szemfényvesztő lett, aki állandóan azzal riogat, hogy mindjárt itt a világvége, amiről az amerikaiak tehetnek – teszi hozzá.

Az úgyneverzett Forradalmi Védelmi Bizottság egyik utcai hirdetőtáblája Havannában
Az úgyneverzett Forradalmi Védelmi Bizottság egyik utcai hirdetőtáblája Havannában
Forrás: saját archívum

Lia egyébként úgy véli, a mai társadalom fele bizonyos szempontból még mindig olyan, mint a régi időkben: az emberek keveset tudnak az alapvető jogaikról, amelyekért így nem is küzdenek. Emiatt történhetett meg szerinte a minap az, ami nem ritka Kubában. A 2003-ban bebörtönzött politikai foglyok nőrokonaiból álló csoport, az Európai Unió Szaharov-díjával kitüntetett Asszonyok Fehérben tagjai „főhadiszállásukon", Havanna Lawton nevű negyedében gyülekeztek. A kormány szolgálatában álló, civilek alkotta „kommandó", a gyorsreagálású brigádok azonban rájuk támadtak.

– Ezek az emberek azt kiabálják ilyenkor, hogy „Érted mindent, Fidel". Mint az 1980-as és 1994-es kormányellenes megmozdulások elfojtása idején. Az „Érted mindent" a lawtoni eset során azt jelentette, hogy gyerekek összetépték az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának egy példányát... Nagyon szomorú, hogy a 21. században ilyen kirohanásokat intéznek a jogaikért békésen tüntető civilek ellen, miközben a nép hallgat, vagy részt vesz a támadásokban – véli Lia.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.