Mindent megtesznek, hogy végleg eldózerolják a Dzsungelt

Francia teherautósofőrök követelik a Dzsungel néven elhíresült, calais-i menekülttábor lebontását. Hogy céljukat elérjék, élőlánccal zárják le a kikötőbe vezető főutat.

Jean-Pierre Devigne, a legnagyobb francia fuvarosszövetség (FNTR)  egyik magas beosztású vezetője a BBC Radio 4 műsorában közölte, mindent elkövetnek, hogy megmutassák, elegük van a fennálló helyzetből, és addig zárják le a kikötőbe vezető főutat, amíg arra szükség van, vagyis a teherautó-blokád akár napkoig is elhúzódhat - írja a Guardian.

Mint mondta, addig maradnak, míg pontos dátumot nem kapnak, mikor bontják le végleg a hatóságok a tízezer embernek otthont adó menekülttábort, ahonnan sokan teherautókra próbálnak felmászni, hogy eljussanak a Csatorna-alagúton át Nagy-Britanniába. A teherautó-sofőrök épp ez ellen akarnak tenni, valamint úgy vélik, a tábor rossz fényt vet a városra és zavart okoz a kikötőben. A tüntetéshez francia farmerek is csatlakoznak, akik traktorokkal állják majd el az utat, mert úgy gondolják, a menekültek tönkreteszik a termést és a földeket.

Tervei szerint Calais polgármestere, Natacha Bouchart is csatlakozik a megmozduláshoz, mivel véleménye szerint a helyzet elviselhetetlenné vált - írja a BBC.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a francia hatóságokra. Múlt héten az Egyesült Királyság és Franciaország együttműködési megállapodást kötött a kikötő biztonságosabbá tételéről, azonban túl sok változás nem várható. Bernard Cazeneuve francia és Amber Rudd brit belügyminiszter kedden Párizsban találkoztak, s közös nyilatkozatuk szerint a jövőben is tartják magukat a 2003-ban megújított, Le Touquet-egyezményként ismert kétoldalú megállapodáshoz, amelynek értelmében a határőrizet átkerült a francia oldalra, hogy a potenciális illegális határátlépőket már Franciaországban feltartóztassák.

Bernard Cazeneuve pénteken azt nyilatkozta, a lehető leghamarabb szeretné felszámolni a tábort, melynek felét már tavasszal elbontották, ám most a korábbihoz képest feleakkora területen kétszer annyian élnek, a helyzet egyre aggasztóbb.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.