Mohameddel a címlapján jelenik meg a Charlie Hebdo

A szatirikus francia hetilap következő száma szerdán, egy héttel a szerkesztőség elleni véres támadás után jelenik meg. Mohamed próféta lesz a címlapon, a kezében a Je suis Charlie felirattal. Hatvanezer helyett hárommillió példányban.

Ez a szám, ez a Charlie Hebdo – nyilatkozták kedden a múlt héten megtámadott francia lap munkatársai, majd egyikük viccelődve hozzátette: Köszönjük George Clooney-nak, hogy előfizetett, most a szerkesztőség összes nőtagjának megvan a címe.

Gerard Briard (B) új főszerkesztő mutatja be a Charlie Hebdo legújabb számának címlapját, melynek szalagcíme: Minden meg van bocsátva!
Gerard Briard új főszerkesztő (B) mutatja be a Charlie Hebdo legújabb számának címlapját, melynek szalagcíme: Minden meg van bocsátva!
Philippe Wojazer / Puzzlepix / AP

A következő szám tanúsága szerint mindent megbocsát a Charlie Hebdo, az a francia szatirikus hetilap, amelynek a szerkesztősége a múlt szerdán lett egy szélsőséges iszlamisták által végrehajtott merénylet célpontja a 2012 szeptemberében és 2013 januárjában közölt Mohamed-karikatúrák miatt.

A lap szerdai címlapján Mohamed próféta szerepel majd, a kezében egy Je suis Charlie felirattal, amelyből a merénylet után világszerte visszhangzó jelmondat, a szólás szabadságáért való kiállás allegóriája lett. 

Múlt szerdán az algériai származású Chérif és Said Kouachi 12 embert öltek meg Charlie Hebdo szerkesztőségben és menekülés közben, aminek ellenére a szatirikus lap a címlapon, szalagcímben jelzi, hogy minden meg van bocsátva.

A karikatúrát készítő Renald Luzier a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a mészárlás után egy nappal, csütörtök este is készített egy rajzot, de az nem került be a lapba. Luz hozzátette, újra nekiálltak a munkának kollégáival. – A Mohamed, akit rajzoltam, egy jóember, aki sír – ezzel is magyarázza megbocsátását a rajzoló, aki hozzátette, hogy amikor először leírta, hogy Minden megbocsátva, zokogott. 

Párizsban és Franciaország több más nagyvárosában vasárnap hatalmas felvonulást tartottak. A Le Monde nem értette, hogy Orbán miért van ott, de az első becslések szerint összesen két és fél millióan, a hétfőiek szerint 3,7 millión vonultak az utcákra. Ez több, mint ahányan a második világháborúban a felszabadulást ünnepelték, és a Charlie Hebdo most ehhez igazítja a példányszámot is, A lap szerdán, egy héttel a támadás után jelenik meg, hatvanezer helyett végül hárommillió példányban.

Ironikus, de a támadás előtt a Charlie Hebdót a megszűnés fenyegette, a hatvanezer példánynak ugyanis csak a felét tudta eladni. Ez a veszély most elhárult, a lap megmentéséből legalábbis nemzeti és nemzetközi közügy kezd válni, aminek az első jeleként Fleur Pellerin francia kulturális miniszter már csütörtökön egymillió eurót kért a kormánytól a Charlie Hebdo megmentésére. A szerkesztőségnek pedig az a Libération ajánlott ideiglenes menedéket, amelynek Twitter-oldalán a Charlie Hebdo következő címlapja is megjelent.

Franciaországban a múlt héten három napon át tomboló terrornak összesen 17 halálos áldozata volt. A Kouachi fivérek szerdán 12 emberrel végeztek, társuk, Amedy Coulibaly pedig először csütörtökön egy rendőrnőt lőtt le, majd pénteken egy párizsi kóser szupermarketben végrehajtott túszejtő akcióban ölt meg még négy embert. Mind a három terroristával kommandósok végeztek egy-egy rohamban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.