Mindenhol terrorveszély fenyegeti a brit utazókat

A brit utazókat a világ bármely pontján terrortámadás veszélye fenyegeti - közölte felülvizsgált útmutatójában a brit külügyminisztérium.

A külügy utazási tanácsadó szolgálata által kiadott figyelmeztetés szerint az egész világon megnövekedett a brit érdekeltségek és az egyéni utazók elleni terrortámadások kockázata az iraki és a szíriai konfliktusok által „motivált" egyének vagy csoportok részéről. A tárca éppen ezért „éberségre" intette a külföldre utazó brit állampolgárokat.


A brit külügyminisztérium egyenes utalást tett arra, hogy az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia ellen kezdett légicsapások esetleges megtorlásának veszélye miatt tartotta szükségesnek az általános utazási útmutató kiegészítését e figyelmeztetéssel.

A brit parlament szeptember 26-án tartott rendkívüli ülésén adta nagy többséggel hozzájárulását ahhoz, hogy Nagy-Britannia csatlakozzon az Iszlám Állam ellen amerikai vezetéssel folyó légi hadműveletekhez.

A brit királyi légierő (RAF) hat Tornado harci repülőgépből álló köteléket vezényelt Ciprusra, és ez az egység kapcsolódott be brit részről a dzsihádista milícia iraki állásai elleni légitámadásokba.

Az RAF hadműveleti felhatalmazása ugyanakkor nem terjed ki az Iszlám Állam szíriai állásai elleni bevetésekre; a brit kormány álláspontja szerint ha ez szükségessé válik, arról külön parlamenti szavazáson kell dönteni.

A brit kormány nemrégiben a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet. David Cameron miniszterelnök az intézkedést annak idején azzal indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam tevékenysége.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben a korábbi „jelentős" helyett a „súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

A készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a „kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.