Minden telefon megszólalt, gyorsan el is kapták a merénylőt

„KERESSÜK: Ahmad Khan Rahami, 28 éves férfi. Fotó a médiában. Aki látja, hívja a rendőrséget” – ezt az üzenetet kapta meg minden New York-i a telefonjára két nappal a legutóbbi, Chelsea városrészben történt robbanás után.

A reggel nyolckor küldött üzenetet fülsiketítő szirénázás is kísérte, aminek következtében a reggeli csúcsforgalomban a tömött metrókon és buszokon már-már pánikhangulat alakult ki, amikor az összes telefon egyszerre szólalt meg. Ám a New York-i rendőrfőnök szerint az üzenet hozzájárult ahhoz, hogy a gyanúsítottat három órán belül kézre kerítették.

Az üzenetet a katasztrófavédelem vészjelzőrendszerén keresztül küldték ki, amelynek mobiltelefonos verziója 2012 óta üzemel, ám most használták először terrorizmus vagy bűncselekmény gyanúsítottjának keresésére. A legnagyobb amerikai mobilszolgáltatók önkéntesen csatlakoztak a programhoz, és szinte minden mai mobiltelefon képes fogadni ezeket az üzeneteket, tehát gyakorlatilag mindenki megkapja azokat abban a térségben, amelyben a hatóságok ki akarják küldeni.

Fotó: Twitter

Leggyakrabban természeti katasztrófák (tornádó, árvízveszély) idején és elveszett gyerekek keresésére használják. Az üzenet úgy néz ki, mint egy SMS, de nem az: más csatornát és technológiát használ, így több millió üzenet esetén sem terheli túl a hálózatot, így azok nem torlódnak fel és nem késnek. Cserébe csupán 90 karakter hosszú üzeneteket tudnak itt küldeni.

E sorok írója egyéves amerikai tartózkodása idején négy-öt alkalommal kapott ilyen üzenetet: fele árvízveszélyre figyelmeztetett, fele pedig eltűnt gyerekekre. Annak, aki nem ismeri a rendszert, elsőre ijesztő, hiszen olyan villogásba és hangos szirénázásba kezd ilyenkor a telefon, hogy hirtelen nem is tudni, mi történik.

Aki akar, leiratkozhat ezekről az üzenetekről, ám egyvalamiről nem lehet: ha az elnök akar valamit ­közölni, azt mindenki megkapja. Ám ezt még soha nem próbálták ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.