Minden marad a régiben Görögországban

Bejött a görög baloldali Sziriza pártnak a rendkívüli parlamenti választás. Ha csökkent erővel is, de ismét (koalíciós) kormányt alakíthat Alekszisz Ciprasz. A fájdalmas reformokat és megszorításokat azonban nem úszhatják meg a görögök.

Jöhet a Sziriza 2.0, vagyis visszatérhet a hatalomba az új baloldali Sziriza. A vasárnapi rendkívüli görög parlamenti választásokon az első hivatalos előrejelzések szerint a volt kormányfő, Alekszisz Ciprasz pártja a szavazatok 34-35 százalékát kapta. Második helyen a legfőbb kihívó, a voksolás előtt még fej fej melletti eredménnyel szereplő jobbközép Új Demokrácia végzett. Az Európa-barát konzervatívoknak a voksok 28-29 százaléka jutott. Evangelosz Meimarakisz, az Új Demokrácia vezetője a görög közszolgálati televízióban elismerte vereségüket, gratulált Ciprasznak, akit a kampányban folyamatosan „hazugnak” nevezett. Most felszólította a győztest, hogy a görög nemzet érdekében mihamarabb alakítsa meg kormányát – írta a Reuters.

Ahhoz, hogy biztosítsa a 151 fős kormányzó többséget a 300 tagú athéni törvényhozásban, koalíciós partnerre lesz szüksége. S meg is találta eddigi partnere, a nemzeti-konzervatív irányultságú, radikális jobboldali Független Görögök (ANEL) személyében.

A Sziriza hívei ünneplik a párt győzelmét
A Sziriza hívei ünneplik a párt győzelmét
Mihalisz Karagiannisz / Reuters

Ciprasz és Panosz Kammenosz, az ANEL elnöke még vasárnap este megállapodtak a kormányzati szövetségről, s arról, hogy hétfőn meg is alakítják a koalíciós kormányt. – Kemény munka és súlyos küzdelmek várnak ránk – szólt Ciprasz üzenete a görögöknek, amit hívei úgy fordítottak le, hogy jönnek a fájdalmas reformok és megszorítások. A hangulatot jól érzékeltette, hogy a Sziriza választási partija meglehetősen csendes bulinak indult, a győzelemről szóló bejelentést nem követte frenetikus örömkitörés – derült ki a Süddeutsche Zeitung athéni riportjából.

Az első Ciprasz-kormányban a védelmi tárcát irányító Kammenosz első nyilatkozatában „új korszak kezdetéről” beszélt. Majd nekiment a közvélemény-kutatóknak, akik fej fej melletti szoros végeredményt jósoltak, ugyanakkor parlamenten kívül látták a 2012 februárjában alapított, euroszkeptikus és bevándorlás-ellenes ANEL-t – emlékeztetett az AFP.

Az első eredmények szerint a mostani erőpróbán induló tizenkilenc pártból kilenc jutott be a parlamentbe. A „bronzérmes” a neonáci Arany Hajnal lett 6,5-8 százalékkal – jelezve a görögök egy részének kiábrándultságát, elkeseredettségét és az idegenellenesség erejét.

Negatív szenzációnak bizonyult a rendkívül alacsony részvétel. Az első előrejelzések szerint a szavazásra jogosultak több mint 45 százaléka nem ment el szavazni. A Sziriza első győzelmét hozó idén januári választáson a mutató 36,4, a pénzügyi válság kirobbanása előtt 30 százalék alatt volt – írta a dpa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.