Minden izraeli járatot letiltottak az Egyesült Államokban

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) huszonnégy órán át egyik légitársaság repülőgépét sem hagyja felszállni Izrael felé amiatt a Hamász-rakéta miatt, amely a Ben Gurion nemzetközi repülőtér mellett csapódott be kedden.
Az FAA döntésére a Delta Air Lines, a United Airlines és a US Airways is úgy reagált, hogy átmenetileg – "további értesítésig" – minden izraeli járatukat törlik. Az Egyesült Államokból ezzel a három légitársasággal lehet a közel-keleti országba utazni.

Az izraeli járatok felfüggesztése egyrészt arra vet fényt, milyen sokba kerül Izrael gazdaságának a két hete tartó hadművelet, a Protective Edge a Gázai övezetet uraló szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász ellen. Másrészt arra a félelemre, amely a légitársaságok között terjed azután, hogy Ukrajna felett múlt csütörtökön lelőtték a Malaysia Airlines MH17-es járatát.

Egy névtelenséget kérő izraeli tisztségviselő szerint a zsidó állam légügyi hatóságainak sem az FAA, sem a légitársaságok nem szóltak előre a moratóriumról - írja a New York Times. A tisztségviselő ragaszkodott ahhoz, hogy országa légtere biztonságos. „Ha díjazni akarták, amit a terroristák csinálnak, nem is választhattak volna jobb megoldást" – ironizált az amerikaiak döntésén.

A Delta Airlines egyik izraeli járata, a DAL468-as kedden éppen a levegőben volt, amikor a Ben Gurion közelében fekvő tel-avivi negyedben, Jehudában becsapódott a Hamász rakétája. A Boeing 747-es emiatt útközben irányt változtatott, és végül a párizsi De Gaulle-on szállt le.

Az európai légitársaságokat egyelőre nem érdeklik túlságosan a Hamász rakétái. A British Airways a maga bejelentése szerint figyelemmel követi a gázai helyzet alakulását, de a járatai ezután is menetrend szerint közlekednek Izrael és Nagy-Britannia között.

A Protective Edge indulásakor, július 8-án a Ben Gurionról az izraeliek is eltérítették a polgári forgalmat, mert a légierő vadászgépei onnan szálltak fel a Gázai övezet felé csapást mérni a Hamász állásaira.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.