Lefejezéseket tervező terroristákat kerestek Ausztráliában

Az ausztrál rendőrség merényletet forraló terroristákon próbált meg rajtaütni, miután az Iszlám Állam (IS) egyik magas rangú vezetője példaszerű gyilkolásra szólított fel.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök csütörtökön számolt be a nagyszabású akcióról, és elmondása szerint azért volt szükség az ország történetének legnagyobb rajtaütés-sorozatára, mert az Iszlám Állam soraiban harcoló egyik ausztrál dzsihádista a kontinensen maradt honfitársait gyilkolásra szólította fel.

A miniszterelnök nem nevezte meg az ausztrál állampolgárságú férfit, de a rendőrség múlt héten letartóztatási parancsot adott ki Mohamed Baryalei ellen, akit a helyi médiában az IS legmagasabb rangú ausztrál tagjaként írtak le.

„Ez nem csupán gyanakvás, ez szándékot jelez. A biztonsági szolgálatok és a rendőrség ezért döntött úgy, ahogy döntött" – idézi Abbott szavait a BBC.

Bár a miniszterelnök nem tért ki erre, az ausztrál médiában olyan hírek is felröppentek, miszerint egy terrorista azt tervezte, hogy véletlenszerűen kiválaszt egy embert a tömegből, az Iszlám Állam zászlajába burkolja, majd pedig lefejezi.

A Sidneyben és Brisbaine-ben végrehajtott, közel ezer rendőr bevonásával végzett rajtaütésszerű ellenőrzések eredményeként tizenöt embert vettek őrizetbe, egyikük ellen terrorista cselekmény elkövetésének megtervezése miatt vádat emeltek. Michael Allnutt ügyész szerint a 22 éves Omarjaj Azari „rendkívül komoly" bűncselekményt akart végrehajtani, és „világos, hogy célja a sokkolás, az elborzasztás, és a megfélemlítés volt".

Ausztráliában az utóbbi időben ismét gyakori téma lett a terrorizmus, miután napvilágot látott, hogy számos ausztrál ment harcolni a Közel-Keletre. A kormány szerint közel száz állampolgáruk támogat olyan szervezeteket, mint az al-Nusra Front vagy az Iszlám Állam. Az utóbbi hetek egyik legsokkolóbb felvétele is egy, az IS soraiban harcoló ausztrál dzsihádistától származik, aki fiait is magával vitte harcolni. A Twitterre posztolt egyik közelmúltbéli képen az egyik kisfiú látható, amint egy szíriai katona vértől csöpögő fejét tartja a kezében. A fotót apja posztolta Twitterre, a képet ez a szöveg kísérte: „Ez az én fiam!"

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.