galéria megtekintése

Különadókból fizetné Ecuador a földrengéskárokat

0 komment

NOL

Helyi idő szerint szerdán késő este jelentette be az ország elnöke, Rafael Correa, hogy milyen intézkedéseket tesznek a vasárnapi földregés okozta károk elhárítására. Úgy véli, az ország egész lakosságának ki kell vennie a részét a terhekből, akkor is, ha nem az érintett régiókban él.

A legalább 570 ember életét követelő, 7,8-as erősségű földmozgás utáni újjáépítés költségei az elnök becslése szerint elérhetik a 3 milliárd dollárt.

A főleg az olajból élő ecuadori gazdaság már a katasztrófa előtt is gyenge lábakon állt, megszenvedte az elmúlt hónapokban bekövetkezett olajáresést.

A balra húzó Correa kijelentette, hogy a társadalom valamennyi rétegétől elvárja, hogy hozzájáruljon az újjáépítés költségeihez, még abban az esetben is, ha nem az érintett régióban él.

 
Rafael Correa ecuadori elnök a földrengés egyik túlélőjét vigasztalja
Rafael Correa ecuadori elnök a földrengés egyik túlélőjét vigasztalja
Henry Romero / Reuters

Az alábbi intézkedéseket jelentették be szerdán késő este a televízióban:

A forgalmi adót egy évre 12-ről 14 százalékra emelik.

Az egymillió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezőkre egyszeri adót vetnek ki, amelyet a vagyonuk 0.9 százalékában állapítanak meg.

Mindenki, aki havi 1000 dollárnál többet keres, egy napi keresetének megfelelő összeget köteles fizetni. Aki 2000 dollárnál többet keres havonta, az két napi bérét és így tovább egészen az 5000 dollárt keresőkig, akik 5 napi fizetésüket adják oda. 

Állami tulajdonban lévő javakat értékesítenek.

„A társadalmat az intézményesített elköteleződés építi fel, és a szervezett közös cselekvés” – mondta Correa. „Egy modern társadalom így válaszol az ehhez hasonló katasztrófákra. És így kell valamennyi ecuadorinak, képességeihez mérten hozzájárulni a szülőföldje újjáépítéséhez.”

Légifelvétel Pedernales-ről a földrengés után.
Légi felvétel Pedernalesről a földrengés után.
Guillermo Granja / Reuters

A hatóságok adatai szerint az eltűntek száma 231-ről 1700-ra emelkedett, a sérültek száma pedig 4000-re. Emberek ezrei maradtak fedél és ivóvíz nélkül, kiszolgáltatva a fertőzéseknek. Az ENSZ élelmezési programja és az Oxfam hamarosan segélycsomagokat küld a térségbe.

Ugyan még most is akadtak, akiket élve húztak ki a romok alól, de egyre kevesebb a remény, hogy túlélőket találnak. A földrengés megrongálta a távközlési, a közlekedési és a csatornahálózatot, ami nehezíti a mentési munkálatokat. A földcsuszamlások is hátráltatják a mentőalakulatok tevékenységét. 

A halottak közt számos külföldi van, többek közt Nagy-Britannia, Írország, Kanada, Kolumbia, Kuba és a Dominikai Köztársaság állampolgárai.

Szerda reggel újabb, 6,2-es erősségű rengés érte Ecuador partjait. A földmozgás epicentruma 70 kilométerre volt Esmeraldastól, 10 kilométeres mélységben.

„Képzelhetik, hogy megijedtünk. Azt gondoltam: ne megint!” – mesélte Maria Quinones, aki a korábbi rengés epicentrumának közelében fekvő, jelentős károkat szenvedett településen, Pedernalesben él.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.