Milliók menetére készül Kairó

Mielőbb hivatalossá akarja tenni a Muszlim Testvériség támogatottjuk elnökválasztási győzelmét. Mohamed Morszi győzelmét beárnyékolja, hogy a katonai vezetés a hatalmat egyelőre a kezében tartja.

Minden bizonnyal győzött Mohamed Morszi a hétvégi elnökválasztás második fordulójában. A Muszlim Testvériség támogatottja az előzetes adatok szerint 13,2 millió szavazatot gyűjtött, szemben a tavaly februárban elűzött Hoszni Mubarak elnök egykori kormányfőjével, Ahmed Safikkal szemben, aki 12,3 millió voksig jutott. Safik egyelőre nem ismerte el vereségét, a központi választási bizottság pedig csütörtökre ígért hivatalos eredményt.

A kairói Tahrir téren Morszi győzelmét ünneplik. Súlytalan lehet az elnöki jogkör.
A supporter of the Muslim Brotherhood's presidential candidate Mohamed Morsy kisses a picture of him during a celebration at Tahrir square in Cairo June 18, 2012. The Muslim Brotherhood's Mohamed Morsy said on Monday after his group declared him winner in a presidential race that he would be a president for all Egyptians and said he would not "seek revenge or settle scores." REUTERS/Suhaib Salem

Morszi győzelme azonban vesztett értékéből azután, hogy a végrehajtó hatalmat ideiglenesen gyakorló Legfelsőbb katonai Tanács (SCAF) feloszlatta a januárban megalakult parlamentet. A testület döntését csütörtökön jóváhagyta az alkotmánybíróság is, arra hivatkozva, hogy alkotmányellenes volt a választási törvény, amely lehetővé tette, hogy a parlament harmadát kitevő független mandátumokért pártdelegáltak is indulhassanak. Az új törvényhozásban a legnagyobb frakciót a mérsékelt iszlámot hirdető Muszlim Testvériség politikai szárnya, a Szabadság és Igazság Pártja (FJP) adta, mögöttük a radikális szalafita irányzat képviselői futottak be a második helyen.

A feloszlatás után a törvényhozás funkcióit is magához ragadta a SCAF, azt ígérve, hogy az új, legkorábban öt hónapon belül megszülető parlamentnek át fogja adni a helyét. Az elnök pedig már június végén hivatalba léphet. Igaz, nem tudni, milyenbe, hiszen a SCAF erősen korlátozhatja mozgásterét, ráadásul ezt hamarosan alkotmányba is öntheti: az alaptörvényen eddig dolgozó, parlamenti képviselőkből álló testület szintén feloszlott, az új megalakításában a SCAF vesz részt, és az alktományelőkészítés folyamatában vétójoggal bír majd. (Nem világos az sem, ki előtt tehet majd esküt a hivatalba lépő elnök, hiszen működő parlament nincs.)

Az FJP azonban nem fogadta el a döntést, és terveik szerint ma a parlament épülete elé vonulnak, követelve a megválasztott törvényhozás jogköreinek visszaállítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.