galéria megtekintése

Milliárdokat szakított, ezreket küldött a halálba a gátlástalan szélhámos

6 komment


Karafiáth Luca

Az 50 dolláros golflabda-kereső
Az 50 dolláros golflabda-kereső

Eredetileg az erdőbe vagy mezőre elütött golflabdák keresésére fejlesztették ki. Az ötven dollárért kínált készülékeket azonban a délnyugat-angliai Langportból ­származó ­James McCormick egészen másra használta fel.

Bombakeresőnek csomagoltatta át az áldetektorokat,

 

amelyekből az Irak elleni 2003-as amerikai–brit vezetésű invázió óta hétezer darabot adott el a (polgár)háború dúlta közel-keleti országba.

Az ADE–651 néven futó eszközt McCormick cége, az ATSC darabonként 40 ezer dollárért értékesítette, Irak mellett Afganisztánba, Szaúd-Arábiába, Romániába és Grúziába. Összesen húsz országba exportálta a Varázspálcának is nevezett terméket.

Így reklámozták a kamu bombakeresőt:

Ahogy Afganisztánban, úgy Irakban is számos közúti ellenőrző ponton bevetették bombakeresésre a hasznavehetetlen ketyeréket, amelyek miatt több ezren veszthették életüket. Bár az alkalmatlanságukra már régen fény derült, az iraki hatóságok csak a július elején elkövetett, közel háromszáz ember halálát okozó bagdadi terrorrobbantás után léptek. Haider al-Abadi miniszterelnök – látva a merénylet által kiváltott és egyre növekvő népharagot – rendeletileg tiltotta be az ADE–651-esek alkalmazását.

Badadi rendőr a hasznavehetetlen műszerrel
Bagdadi rendőr a hasznavehetetlen műszerrel
Mohammed Ameen / Reuters

A többmilliós vagyonra szert tett szélhámost Nagy-Britanniában 2013-ban tíz év szabadságvesztésre ítélték. Richard Hone bíró szerint McCormick csaló magatartását a legsúlyosabban kell szankcionálni, mert a szeméttel felérő készülékek valószínűleg közvetlenül hozzájárultak ártatlan emberek halálához.

A most 59 éves McCormick gátlástalanságát jól tükrözi, hogy mit válaszolt egy volt munkatársának, aki megkérdőjelezte a detektorok hatékonyságát.

– A Varázspálca pontosan arra jó, amire kitalálták: pénzt hoz a házhoz

– idézte McCormick cinikus magyarázatát a később a csalás részleteit kiszivárogtató exkollégája.

James McCormick hosszú börtönbüntetése előtt
James McCormick hosszú börtönbüntetése előtt
Toby Melleville / Reuters

A Varázspálca-ügy nyomán Irakban is hullottak fejek. Az iraki hadsereg tűzszerészosztagait irányító Dzsihad al-Dzsabiri tábornok jelenleg is börtönben ül, miután bebizonyosodott, hogy a Varázspálcák beszerzéséért kenőpénzt fogadott el a McCormick-cégtől.

A csalási ügy leleplezése elle­nére Irakban továbbra is forgalomban maradtak az eszközök. 

Amikor Abadi kormányfő júliusban elment a pusztító erejű bagdadi merénylet helyszínére, a fel­dühödött tömeg kövekkel és üvegpalackokkal dobálta meg a ­konvoját. A politikus ezután döntött a hasznavehe­tetlen eszközök azonnali betiltásáról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.