Michelle Obama megkezdte "politikamentes" kínai látogatását

Michelle Obama férje nélkül érkezett Kínába, ahol egyhetes körúton népszerűsíti majd az oktatás és a kulturális kapcsolatok fontosságát.

„A férjem és én azért látogatunk el olyan országokba, mint Kína, mert tudjuk, hogy manapság itt Amerikában is rendkívüli módon összefonódik az életünk a világ különböző pontján élő emberekkel" – írta Michelle Obama egy blogbejegyzésben.

Michelle Obama, First Ladyként a sport és az egészséges életmód nagykövete
Andy Wong / Reuters

Az amerikai First Lady ezúttal két lányával és édesanyjával látogatott el az ázsiai országba, ahol a kínai First Lady is mellé szegődik egy rövid időre. Michelle Obama nemcsak a kínai kultúra olyan emblematikus színhelyeit keresi fel, mint a Kínai Nagy Fal, a Tiltott Város vagy a Kínai Cseréphadsereg múzeuma, hanem a Pekingi Egyetemen is beszédet tart, valamint diákokkal is találkozik, hiszen útjának egyik sokat hangoztatott célja, hogy az oktatás fontosságát hangsúlyozza.

Utazásáról egy blogot is vezet, amelynek friss bejegyzésében az amerikai diákokhoz szólt. Mint írja, „mindegy hol élünk, gyakran ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembenéznünk": biztosítani kell, hogy a gyerekek megfelelő oktatásban részesüljenek, szembe kell nézni a szegénységgel, éhsínséggel, betegségekkel és a bolygónkat fenyegető klímaváltozással.

„Ezek a kihívások mindannyiunkat érintenek, így különösen fontos, hogy az olyan fiatalok, mint ti, megismerjék azt, hogy mi történik az Amerikán kívüli világban. Mert amikor a kihívásokról van szó, ti fogjátok majd az utat mutatni... Együtt kell majd dolgoznotok sokakkal, a világ minden pontjáról, így meg kell ismernetek a kultúrájukat, nyelvüket és hagyományaikat, amelyek nagyon különböznek a tietektől" – írja a First Lady, aki kiemelte, hogy az oktatás területén is igen szoros szálak fűzik egymáshoz Kínát és az USA-t, ugyanis a külföldön tanuló amerikai diákok ötödik leggyakoribb desztinációja Kína, és ezzel párhuzamosan mind több kínai diák választja az Egyesült Államokat tanulmányai elvégzéséhez.

A Fehér Ház közleményben hangsúlyozta, hogy Michelle Obama látogatása semmilyen szinten nem minősül politikai útnak, így kerülni fogja az olyan érzékeny témákat, mint az emberi jogok vagy az online biztonság és adatvédelem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.