Merkel pártja ’a BMW tarsolyában van’

Jelentős párttámogatást kapott Angela Merkel kereszténydemokrata pártja (CDU) a BMW-tulajdonos Quandt családtól. Már két héttel a választások után 690 ezer euró landolt a győztes CDU pártkasszájában.

Jelentős párttámogatást kapott Angela Merkel kereszténydemokrata pártja (CDU) a BMW-tulajdonos Quandt családtól. Már két héttel a választások után 690 ezer euró landolt a győztes CDU pártkasszájában - írta a Spiegel Online.

Az adomány a Quandt család három tagjától, a BMW-ben 16,7 százalékos tulajdonnal bíró Johanna Quandttól és két gyermekétől, Stefantól (17,4%) illetve Susanne Klattentől (12,6) származik, erősítette meg a CDU is.

A német LobbyControl nevű szervezet máris élesen kritizálta az adományt, a Baloldali párt frakcióvezetője pedig a politikai megvásárolhatóság legdurvább esetéről beszélt, hozzátéve, hogy „a CDU a BMW tarsolyában van”. A Quandt család közleménye szerint az adományról már tavasszal döntöttek, de nem akarták befolyásolni a választási kampányt, ezért csak októberben utalták át az összeget. Ezzel semmilyen konkrét ügyet nem kívántak befolyásolni, csupán a kancellár kitűnő munkáját ismerték el az európai válságkezelés terén - olvasható a német közszolgálati tévé híradója, a Tagesschau portálján.

Az időzítés azonban különösen pikánssá tette az ügyet. A német kormány az európai uniós környezetvédelmi miniszterek hétfői ülésén ugyanis megakadályozta a személyautók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló megegyezést. A haladék a német sajtó szerint egyértelműen a nagy német autógyáraknak, a BMW-nek és a Daimlernek kedvez, amelyek nagy teljesítményű luxusautói nem felelnek meg a feltételeknek.

Az uniós elképzelés szerint 2020-tól az új autók maximum 95 grammnyi szén-dioxidot bocsáthatnak ki kilométerenként, ezt Berlin most öt évvel későbbre tolta. Peter Altmeier német környezetvédelmi miniszter azzal érvelt, hogy a német autógyárak elektromos és hibrid autókon is dolgoznak, ezekért cserébe a benzines autók CO2 kibocsátását „rugalmasabban kellene elbírálni”. Meg kell találni az egyensúlyt a versenyképesség fenntartása és a környezetvédelmi szempontok között - hangoztatta.

A környezetvédelmi szervezetek élesen bírálták Berlin halogató taktikáját. A német zöldek szerint a kancellár antidemokratikus módon avatkozott közbe, mert az Európai Bizottság és az Európai Parlament már megegyezett az irányelvről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.