galéria megtekintése

Ukrajnát katasztrófa fenyegeti?

3 komment

MTI/NOL

Moszkva kihasználja Ukrajna gyengeségét, és az erősebb jogát szegezi szembe a jog erejével, de saját magának árt, ha nem változtat politikáján – mondta a német kancellár csütörtökön a Bundestagban. Közben Barack Obama fogadta Arszenyij Jacenyuk ukrán átmeneti kormányfőt és biztosította az USA támogatásáról.

Angela Merkel a német törvényhozás alsóházában mondott beszédében hangsúlyozta: az orosz vezetés visszatért a 19. és a 20. század hatalmi politikájához, és csak saját érdekeit érvényesíti, amivel megsérti Ukrajna területi egységét és veszélyezteti a nemzetközi stabilitást. „Ezért egységesen és határozottan fel kell lépni Oroszország ellen, a fegyveres erő alkalmazása azonban szóba sem jöhet" - jelentette ki a német kancellár.

Az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok a válság diplomáciai, politikai rendezésére törekszik. A legfontosabb egy nemzetközi megfigyelő csoport felállítása, amely felméri a helyzetet és rögzíti a tényeket, és egy nemzetközi összekötő csoport összeállítása, amely közvetít Kijev, Moszkva és a nyugati partnerek között.

Amennyiben a politikai rendezés megindítása továbbra sem sikerül, mert Moszkva nem változtat politikáján, Ukrajnát katasztrófa fenyegeti, de nem ez lenne az egyetlen következmény, mert a ragaszkodás a letűnt századok erőpolitikájához gyökeresen átalakítaná az EU és Oroszország viszonyát, amit „Oroszország súlyosan megszenvedne gazdaságilag és politikailag" - mutatott rá Angela Merkel.

 

Moszkvának napokon belül változtatnia kell, különben az EU elindítja az állam- és kormányfők minapi rendkívüli csúcstalálkozóján elhatározott szankciósorozat második hullámát – emelte ki a német kancellár.

Az EU-ban „senki sem akar szankciókat, de mindenki készen áll a bevezetésükre" - hangsúlyozta Angela Merkel.  

A közösség támogatja az új kijevi vezetést az ország modernizációjában. Ukrajnának hatékonyabb államszervezetre, a korrupció visszaszorítására, gazdasági fejlődésre és a társadalmat megosztó „árkok betemetésére" van szüksége, hogy anyanyelvtől és vallástól függetlenül valamennyi lakosának hazája legyen – mondta a kancellár, hozzátéve, hogy az EU nemcsak Ukrajnával vállal szolidaritást, hanem Moldovával és Grúziával is.    

Az EU keleti partnerségi politikája azonban nem a hatalmi érdekeken alapuló „geopolitika, hanem szomszédságpolitika", amely a békés együttélést szolgálja – fejtette ki Angela Merkel.

Megszavazták a Nemzeti Gárda felállítását

A Nemzeti Gárda létrehozásáról szóló törvényt fogadott el csütörtökön az ukrán parlament - jelentette az UNIAN hírügynökség.A nagy többséggel elfogadott parlamenti döntéssel gyakorlatilag újra felállítják az 1991-2000 között működött fegyveres alakulatot, amelyet Leonyid Kucsma akkori elnök oszlatott fel. Olekszandr Turcsinov parlamenti elnök, ideiglenes államfő a jogszabályt ismertetve közölte, hogy a haderő 60 ezer fős lesz, de szükség esetén parlamenti döntéssel növelni lehet majd a létszámát. A gárdát a belügyminisztériumnak alárendelt egységekből hozzák létre. Turcsinov korábban azt mondta, a gárdának az lesz a feladata, hogy megvédje az országot és a polgárokat a bűnözőktől, a külső és belső agressziótól.

A tengerentúlon Barack Obama a Fehér Házban fogadta Arszenyij Jacenyuk ukrán átmeneti kormányfőt, akit biztosított róla, hogy az USA Ukrajna mellett áll.

Barack Obama és Arszenyij Jacenyuk az Ovális Irodában
Larry Downing / Reuters

Az amerikai elnök elmondta, hogy Washington álláspontja már eddig is világos volt: Oroszország krími megszállása a nemzetközi jog megsértésének minősül. „Határozottan állítjuk, hogy Ukrajna és az ukrán emberek mellett állunk, hogy sikerüljön megőrizniük az ország területi integritását és szuverenitását"- mondta, majd hozzátette, hogy ha Moszkva továbbhalad azon az úton, amelyen elindult, annak ára lesz, amelyet nemcsak az USA, de az egész nemzetközi közösség szab majd meg.

Arra nem utalt, hogy ez esetleg milyen szankciókat jelenthet, de Washington néhány napja bejelentette, hogy nem ad ki vízumot egyes – meg nem nevezett – magas rangú orosz állampolgároknak, valamint bankszámláik befagyasztását is kilátásba helyezte.

A BBC washingtoni szakértője szerint az, hogy Obama fogadta Jacenyukot a Fehér Házban, valamint a sajtónak intézett szavai nagyon erős jelzésnek minősülnek: az Egyesült Államok teljes mellszélességgel támogatja az átmeneti kormányt. Rajini Vaidyanathan azonban hozzátette, nem tudni, hogy milyen lépések téríthetnék Moszkvát jobb belátásra.

A vasárnapi népszavazást illetően – amelyen arról kell szavazniuk a Krím-félszigeten élőknek, hogy Ukrajnához vagy Oroszországhoz kívánnak-e tartozni – elmondta, hogy már most elutasítják a végeredményt (Oroszország korábban egyébként úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tartják a népszavazás eredményét).

Míg Obama és Jacenyuk tanácskozott, az amerikai szenátus külügyi bizottsága elfogadott egy törvénytervezetet, amely egy milliárd dolláros hitelgaranciát nyújtana Ukranjának, valamint zöld utat adna az esetleges újabb amerikai szankcióknak.

Martonyi szerint hosszú gazdasági háborúra lehet számítani

Ha az uniós szankciók harmadik fázisa életbe lép, annak komoly következményei lennének, „hosszú gazdasági háborúra” lehetne számítani – mondta Martonyi János külügyminiszter csütörtökön, az Országgyűlés nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának együttes ülésén. Hozzátette: mindenhol készülnek a számítások, hogy az egyes tagállamokat ez miként érintené, de Magyarországot kétség kívül azok közé sorolják, amelyet súlyosan érintene egy ilyen gazdasági konfliktus. Martonyi János az ülés előtt újságíróknak is hangsúlyozta: „a tét nagy”. Mindkét oldalon higgadtság, nyugalom, megfontoltság kell, senkinek sem szabad indulati, érzelmi alapon döntenie – tette hozzá. A külügyminiszter az újságíróknak arról is beszélt, hogy egy olyan gazdasági programon dolgozik a kormány, amely általában véve segítené a fejlődést Kárpátalján.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.