Merkel kész elbúcsúzni Nagy-Britanniától

Inkább látná az EU-n kívül Nagy-Britanniát Angela Merkel német kancellár, mintsem korlátozzák az uniós polgárok szabad mozgását.
Angela Merkel és David Cameron a walesi NATO-csúcson
Angela Merkel és David Cameron a walesi NATO-csúcson
Rebecca Naden / Reuters
Kijelentésével Angela Merkel első alkalommal ismerte be, hogy Nagy-Britannia EU-ból való kiválásának reális esélye van – kommentálta a kancellár szavait a Der Spiegel, amely szerint Merkel attól tart, hogy a David Cameron vezette brit kormány hamarosan eléri azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés.

A miniszterelnök tavaly jelentette be, hogy amennyiben a 2015-ös választásokat a konzervatív párt nyeri, népszavazáson döntenek Nagy-Britannia EU-tagságáról. Cameron azonban leszögezte, hogy a referendum előtt még újratárgyalná a brit tagság feltételeit.

A közelmúltban azonban sikerült ismét felzúdulást okoznia, miután kijelentette, hogy az unió alapértékének számító szabad mozgás lenne a tárgyalássorozat egyik kulcstémája – írja a BBC.

A Der Spiegel szerint Merkel világossá tette, hogy ha Cameron tovább szorgalmazza a migrációs reformot, nem támogatja Nagy-Britannia EU-tagságát. A brit kormányfő állítólag ennek ellenére sem tett le azon szándékáról, hogy szankcionálja a munkanélküli bevándorlókat, valamint hazaküldje azokat, akik három hónap elteltével sem tudják eltartani magukat.

A Downing Street nem kommentálta Merkel szavait, ám a szóvivő szerint Cameron még karácsony előtt nyilatkozni fog a migrációs politikát érintő terveiről. „Biztosak lehetnek benne, hogy mindig Nagy-Britannia érdekei állnak majd az első helyen" – hangsúlyozta a szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.