Merkel helyretette Orbánt

Az nem lehet, hogy az emberi méltóság csak azt illeti meg, aki keresztény. Az emberi méltóság azt is megilleti, aki muzulmán, és már az is bosszantó, hogy ezt muszáj külön elmondani – mondta a német kancellár, aki szerint eljött az ideje, hogy a kelet-európai uniós tagországok viszonozzák azt a szolidaritást, amelyet az Európai Unió bővítésével kaptak.

Angela Merkel szerint a menekültválság miatt eljött az ideje annak, hogy a kelet-európai uniós tagországok viszonozzák azt a szolidaritást, amelyet az Európai Unió bővítésével kaptak. A német kancellár erről péntek este beszélt pártja, a konzervatív CDU ifjúsági szervezetének (Junge Union) háromnapos hamburgi konferenciájának megnyitóján.

A pártelnök-kancellár hangsúlyozta, hogy a válság kezelésében mindenkinek részt kell vennie „képességeinek és lehetőségeinek" megfelelően. Láthatóan eltérő elképzelések vannak arról, hogy milyennek kellene lennie az európai társadalomnak, ami önmagában nem gond, „de az nem lehet, hogy az emberi méltóság csak azt illeti meg, aki keresztény" - fogalmazott, hozzátéve, az emberi méltóság „egy muzulmánt is megillet, és „imár az is bosszantó", hogy ezt muszáj külön elmondani. (A nevét nem említette, de Merkel ezzel a megjegyzéssel nyilvánvalóan Orbán Viktor miniszterelnöükre utalt, aki szeret az európai keresztény értékek védelmezőjeként feltűnni. Így tett a miniszterelnök Focus német hírmagazinnak adott, szombaton megjelenő interjúban is.) A német kancellár vélte, hogy ez EU-ba igyekvő ezrek nyomását kerítések nem fogják visszatartani, a bezárkózás pedig az okostelefonok korában kudarcra van ítélve. Inkább a görög-török külső határ hatékony biztosítására kell összpontosítani, és ezért az EU-nak tárgyalnia kell Törökországgal, és törekedni kell a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére - mondta a német kancellár.

„A menekültválság olyasmi, mintha a globalizáció fonákja lenne" - tette hozzá.

A németek mindig is értették a globalizációt, legalábbis azt az oldalát, hogy a jelenség támogatja az exportot, a német gazdaság egyik fő hajtóerejét, most viszont a globalizáció révén a szíriai háború eljön hozzánk. Meg kell tanulnunk bánni ezzel is - idézte a kancellárt online kiadásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Merkel szerint egyébként nem érdemes számítani a válság gyors megoldására. „Nem hiszem, hogy túl sok lehetőségünk van, és a türelmetlenség ugyan érthető, de tudomásul kell venni, hogy Németország történelminek nevezhető, óriási feladat előtt áll - mondta a kancellár. Hangsúlyozta, hogy mindenképpen föl kell állítani a tranzitzónákat a határokon. „Nem nyugszom addig, amíg meg nem győzöm erről a szociáldemokratákat" - mondta Merkel, utalva ara, hogy a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) egyelőre elveti a konzervatívok elképzelését a határ térségében kijelölendő övezetekről, amelyekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek meg kellene várniuk, hogy a hatóságok gyorsított eljárással eldöntsék, jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.