Merkel szerint félreértés, hogy minden szíriai mehet Németországba

Németország nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket, a menekültügyet szabályozó Dublin III. rendelet alkalmazásától pedig nem térhet el, és ezt már a magyar kormány tudomására hozta - mondta a német kancellár hétfőn Berlinben.
Angela Merkel sajtótájékoztatón a Magyarországra érkezett szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, „nagyra becsüljük”, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket. Hozzátette, hogy nem minden uniós tagország teljesíti ezt a kötelességét, Magyarország viszont „teljes mértékben" eleget tesz a regisztrációt előíró szabálynak.

Kifejtette, „bizonyos zavarodottság” alakult ki annak révén, hogy egyes tartományok változtatásokat sürgetnek a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) pedig úgy döntött, nem él azzal a lehetőséggel, hogy a szíriai menedékkérőket visszaküldje abba az uniós tagországba, ahol beléptek az EU területére.

Ennek következtében "az az érzés keletkezett, hogy amennyiben egy szír Németországba érkezik és igazolni tudja szír állampolgárságát, akkor szívesen látják". Ez ugyan "megfelel a tényeknek" - hiszen a szíriai menedékkérők csaknem 100 százaléka megkapja a menekült státust -, mint ahogy az is megfelel a tényeknek, hogy a koszovói állampolgárok "nagy valószínűséggel nem szereznek tartózkodási jogot". Mindennek hatására az a "félreértés" keletkezett, hogy "minden szíriai jöhet Németországba", ami azonban "nem felel meg a jogi előírásoknak, és erről tájékoztattuk már a magyar kormányt" - mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta, hogy az ügyet bizonyosan sikerül majd a jó diplomáciai kapcsolatok révén tisztázni.

Aláhúzta, hogy Németország nem térhet el a Dublin III. egyezmény alkalmazásától, mert ez az egyetlen jogi alap.

Steffen Seibert kormányszóvivő már korábban reagált a Twitter mikroblogon azokra a bejegyzésekre, amelyek szerint Németország a budapesti magyar nagykövetség szervezésében vonatokat küld a Magyarországon tartózkodó szíriai menedékkérőkért. A kormányszóvivő azt írta, hogy „nincsenek különvonatok”, és „az uniós jog érvényes”, amely szerint „aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást”.

Így foglalt állást a szövetségi belügyminisztérium egy szóvivője is, aki hangsúlyozta, hogy Németország nem helyezte hatályon kívül a dublini szabályokat. Rámutatott, hogy a menekültügy területén a dublini rendszer szabályai alkotják a hatályos jogot az Európai Unióban, és Németország ragaszkodik ezeknek a szabályoknak a betartásához.

A szóvivő kifejtette, hogy a BAMF csupán gyakorlati megfontolásokból döntött úgy, hogy nem küldi vissza a szíriai menedékkérőket abba az uniós tagországba, ahol azok az EU területére léptek, hanem átvállalja a menekültügyi eljárás lefolytatását.

Ettől függetlenül továbbra is érvényes az a szabály, hogy a menedékkérőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelyben belépnek az EU-ba - közölte a belügyminisztérium szóvivője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.