galéria megtekintése

Merkel cáfolta meg Orbán vétóját

Angela Merkel német kancellár cáfolta meg azt az Orbán Viktor sajtószóvivői által széles körben elterjesztett állítást, hogy hétfő este a magyar miniszterelnök vétója miatt félbeszakadt a brüsszeli uniós csúcs. Valójában több résztvevő a fenntartásait hangoztatta az EU-török megállapodás első tervezetével szemben, ezért az elnöklő Donald Tusk felfüggesztette a tárgyalásokat az új változat elkészültéig.

– Nem vétóról volt itt szó, hanem néhány vitás kérdésről. Ismerik a magyar álláspontot a kvótákkal kapcsolatban, ebben az ügyben bírósághoz is fordultak. Ez az álláspont ma sem változott. Arról van szó, hogy egy sor kérdésre választ kell találnunk, vagy meg kell vitatnunk azokat a parlamentekben. Ezért mondtuk azt, hogy üdvözöljük a török javaslatot, de a megállapodásra most még nem bólinthatunk rá – válaszolta a magyar „vétót” firtató újságírói kérdésre kedd hajnali brüsszeli sajtótájékoztatóján Angela Merkel.

Angela Merkel és Ahmet Davutoglu
Angela Merkel és Ahmet Davutoglu
Yves Herman / Reuters

Néhány órával korábban Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Brüsszelből azt a tájékoztatást adta a Magyar Távirati Iroda budapesti szerkesztőségének, hogy „Orbán Viktor megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő áttelepítési javaslatot, ezért megszakadt az uniós csúcstalálkozó". A nemzetközi sajtó Kovács Zoltán kormányszóvivő hasonló szövegű angol nyelvű tweetjére, illetve a miniszterelnök környezetének a közlésére hivatkozva vette át a hírt, amelyet a helyszínen tartózkodó más források sem akkor, sem később nem tudtak megerősíteni lapunknak. Több, a találkozó eseményeit közelről követő nyilatkozó cáfolta, hogy a tárgyaláson bárki vétót emelt volna. Közismert ugyanakkor, hogy például a ciprusi és a francia küldöttség is a komoly aggályait hangoztatta a csatlakozási tárgyalások, illetve a vízummentesség felgyorsítása miatt.

 

Az EU-török keretmegállapodást elfogadó csúcsról távozó Orbán Viktor újságíróknak azt mondta: élesen ellenzi azt a szövegben szereplő utalást, amely szerint Törökországból embereket kellene behozni Európába. Mivel ez a vállalás a formálódó egyezség kulcseleme, a magyar miniszterelnök kifogása ellenére is benne maradt a találkozóról kiadott nyilatkozatban.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) Joseph Muscat máltai (b) és Matteo Renzi olasz kormányfővel (b2) beszélget csoportkép készítés előtt az EU-csúcson
Orbán Viktor miniszterelnök Joseph Muscat máltai (b) és Matteo Renzi olasz kormányfővel (b2) beszélget csoportképkészítés előtt az EU-csúcson
OLIVIER HOSLET / MTI/EPA

A kormánypropagandában vétóvá dagadt orbáni kifogások a záróközleményben ismét szerepeltetett kötelező kvótákra, illetve a törökországi menekültek betelepítésére vonatkozhattak. Az előbbi felemlegetését a magyar és a szlovák miniszterelnök egy közös nyilatkozattal semlegesítette, megemlítve, hogy bíróságon támadták meg a kvótás jogszabályt. Az utóbbiról lengyel kezdeményezésre a Visegrádi Négyek egy külön bekezdést harcoltak ki, amely kimondja: az EU-török alku nem róhat új kötelezettségeket a tagállamokra, nem növelheti a kvótájukat. Ez ugyan nem is célja, amennyiben a szöveg eleve a „Törökországgal megvalósítandó, hiteles, önkéntes befogadást” hangsúlyozza.

Kérdésünkre Natasha Bertaud, migrációs ügyekben illetékes bizottsági szóvivő megerősítette: a menedékkérők EU-n kívüli országokból történő betelepítése változatlanul a tagállamok önkéntes felajánlásain fog alapulni.

Az EU–török alku

A kedd hajnalban véget ért rendkívüli uniós csúcs résztvevői nagy vonalakban megállapodtak a török miniszterelnökkel az Európába tartó menekülthullám megfékezéséről. A részletekről a tíz nap múlva esedékes újabb EU-csúcstalálkozón várható megegyezés.

Mit vállal Törökország?

● Végrehajtja a kétoldalú görög–török visszafogadási megállapodást

● Visszafogad minden, Törökországból a görög szigetekre újonnan átkelő illegális bevándorlót

Mit vállal az Európai Unió?

● A Törökország által visszafogadott minden szírért cserébe az uniós tagállamok egy másik szírt telepítenek a területükre (a betelepítési program önkéntes)

● Felgyorsítja a vízumliberalizációt annak érdekében, hogy 2016 június végéig megszűnjön a török állampolgárok vízumkötelezettsége

● Felgyorsítja a szír menekülteket támogató 3 milliárd eurós pénzügyi alap folyósítását, és újabb forrásokról dönt (Ankara 2018 végéig újabb 3 milliárdot kért)

● Újabb fejezeteket nyit meg a csatlakozási tárgyalásokon

● Együttműködik Törökországgal a szíriai humanitárius helyzet javításában

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.