Merkel bírja a magyar sóskiflit

Magyarországi emlékeit felidézve a Római parti kemping iránt érdeklődött Angela Merkel, amikor Prőhle Gergely egykori berlini nagykövet 2000-ben bemutatkozó látogatáson felkereste őt. Németország mai kancellárja – aki hétfőn látogat Budapestre – ekkor még a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, illetve parlamenti frakcióvezetője volt.

Az emberi erőforrások minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára – aki 2003-ig volt Magyarország berlini diplomáciai képviseletének vezetője – a küszöbönálló kancellári vizit alkalmából nyilatkozott az MTI-nek. Az interjúban visszaemlékezett arra, hogy a bemutatkozó látogatáson – szokás szerint – a hivatalos kétoldalú ügyekről és külpolitikai kérdésekről akarta kérdezni Merkelt, aki azonban mindenekelőtt személyes magyarországi emlékeinek nyomai után érdeklődött. Prőhle Gergely szerint az ifjúkori emlékek, a közös tapasztalatok a szocializmusról, megkönnyítik a két ország vezetői közötti megértést. A rendszerváltás 25. évfordulójára való közös emlékezés, ami a mostani látogatás egyik apropóját is adja, kiváló alkalom a rendszerváltás előtti tapasztalatok felidézésére is, amelyek nélkül a mai politikai helyzet sem lenne teljes egészében érthető.

Prőhle Gergely a kancellár töretlen népszerűségével kapcsolatban a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy Németországban a politikai összecsapások egészen más jellegűek, mint Magyarországon, Németország – a szó jó értelmében – némiképp apolitikus ország lett. A német föderatív berendezkedés és az ennek nyomán kialakult politikai kultúra rendkívül konszenzusorientált rendszert hozott létre. Mivel a szövetségi állam tartományaiban más és más koalíciós együttműködések jöhetnek létre, a pártok egymás bírálatában igyekeznek jóval visszafogottabb hangot megütni. Angela Merkel ideális személyiség ennek a rendszernek a működtetésére, hisz ő az ügyeket általában a számára vállalható és racionális, ugyanakkor minél szélesebb körben elfogadtatható megoldások irányába viszi. Nem véletlen, hogy már második alkalommal képes nagykoalícióban kormányozni. 

A rendszerváltás tapasztalataival bíró, az Európai Unióhoz 10 évvel ezelőtt csatlakozott országok számára fontos, hogy Németország élén két olyan politikus áll, aki ismeri a rendszerváltás előtti viszonyokat. A mai Németország szerepét, regionális érzékenységét tekintve is nagyon fontos tény, hogy mind Joachim Gauck államfő, mind Angela Merkel az egykori NDK polgára volt. Ők pontosan tudják azt, hogy milyen diktatúrában élni, és azt is tudják, hogy milyen hosszan tartó, ellentmondásos és nehéz a rendszerváltás folyamata, a szabadság átélése.

Prőhle Gergely úgy értékelte, hogy Angela Merkel látogatásával további magyarországi befektetésekre bátorítja a német befektetőket. Magyarország számára talán ez a legfontosabb jelzés. Utalt ugyanakkor arra, hogy a civil szférában, akár egy ifjúsági csereprogram területén vagy az Andrássy Egyetem további finanszírozásának biztosításában – adott esetben kiterjesztésében – még számos lehetőség van, amellyel élni kell.

Az egykori nagykövet azt is kiemelte, hogy Merkelnek nagyon személyes tapasztalatai vannak Magyarországról, egyetemista korában ugyanis számos alkalommal járt az országban. Többször is nyaralt a Római fürdő melletti kempingben, és a kemping melletti pékség, illetve az ott kapható „remek sóskifli" megalapozta a magyar ételek iránti vonzalmát, amint erre a nagykövet 15 évvel ezelőtti bemutatkozó látogatásán is utalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.