Új arc a Magyar Közösség Pártjának élén

A Magyar Közösség Pártjának szombati tisztújító kongresszusán Menyhárt Józsefet, a dunaszerdahelyi járási szervezet eddigi vezetőjét választották a Magyar Közösség Pártjának elnökévé.

A 196 megjelent küldött közül 180 személy támogatta Menyhártot. Kihívója, Őry Péter még a szavazás előtt visszalépett, nem sokkal később ő lett az MKP Országos Tanácsának elnöke. A mai kongresszusra azért került sor, mert Berényi József pártelnök és az elnökség lemondott, miután a szlovákiai magyar párt a márciusi parlamenti választásokon nem érte el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, csupán a szavazatok 4,04 százalékát szerezte meg.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának új elnöke
Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának új elnöke
Somogyi Tibor

Az új pártelnök 40 éves, egyetemi oktató és közkedvelt muzsikus, a szlovákiai magyar közélet egyik színes egyénisége. A pozsonyi Komenský Egyetemen szerzett tanári oklevelet, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen pedig doktori tudományos fokozatot. Jelenleg a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának egyik oktatójaként a dialektológia és a szociolingvisztika a kutatási területe, valamint a hivatali kétnyelvűség gyakorlati alkalmazásának problémaköre.

Menyhárt a dunaszerdahelyi Kicsi Hang verséneklő csoport alapító tagja. Jelenleg az MKP Nagyszombat-megyei képviselője. A márciusi képviselőházi választásokon a több mint 20 ezer preferenciaszavazatot kapott.

Őry Péter Csallóközcsütörtök polgármestere, a Magyar Közösség Pártjának eddig egyik alelnöke volt. A tanácskozáson bejelentette: azért lép vissza a pártelnöki tisztségre való jelöléstől, hogy ezzel is demonstrálja a párt egységét.

A kongresszuson megjelent és felszólalt Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, aki hangsúlyozta: a magyar kormány továbbra is csak a Magyar Közösséget tartja partnerének, és ebből egy jottányit sem enged. Kifejtette, hogy az MKP regionális pártként jelentős erőt és értéket képvisel, ugyanakkor hangsúlyozta: az etnikai alapú politizálásnak van jövője és létjogosultsága a Felvidéken és a Kárpát-medencében. „Nem vagyunk alávalóbbak egyetlen európai népnél sem, ezért minket is megillet minden olyan jog, amelyet mások szereztek meg” – szögezte le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.