galéria megtekintése

Mentsétek meg Romániát!

Zárt ajtók mögött szervezte meg első kongresszusát a Mentsétek meg Romániát (USR) párt, de nem ez az egyetlen újdonság, amellyel meglepte a román nyilvánosságot a civil szervezetből átalakult és a fővárosban már bizonyított politikai tömörülés.

Alapítója és elnöke, Nicusor Dan matematikus, civil aktivista kijelentette: pártja lesz a királycsináló a decemberi parlamenti választások után, de miután feltételekkel megszavazza a kormányt, nem kér miniszteri posztokat, hanem kívülről tartja sakkban a kabinetet.

Nicusor Dan hosszú távra tervez
Nicusor Dan hosszú távra tervez
Forrás: nicusordan.ro

Nicusor Dan júniusban meglepetésre beseperte a fővárosi szavazatok 25 százalékát, akkor még a Mentsétek meg Bukarestet párttal (USB). Az azonos nevű egyesület a városháza ellen indított perek sokaságával vált ismertté, amelyek révén megmentett több tucat lebontásra ítélt műemléképületet.

 

A nem várt siker hatására Dan már az urnazárás után bejelentette, hogy az USB országos párttá alakul. Az alapító elnök elismeri: az építkezés meglehetősen vontatottan halad, de nem is számított másra. Pedig több ajánlatot is kaptak komplett megyei szervezetek átigazolására, de köszönik szépen: csakis olyan embereket fogadnak be a soraikba, akik korábban nem politizáltak a régi pártokban. Elsősorban azokkal a függetlenekkel tárgyalnak, akik – szintén meglepetésre – számos településen szépen teljesítettek az idei helyhatósági választásokon. Ezen kívül az USR összeolvadt egy szintén frissen alakult helyi párttal, egy másikkal pedig közös jelöltállításról állapodott meg.

Az USR kimondott célja a tíz százalék elérése, de az alapítót a gyengébb szereplés sem keserítené el – hosszú távú növekedésre rendezkedett be. Világossá tette: nem akarnak elvegyülni a régi pártok között, és nem akarják követni a politizálási stílusukat, amelyet a következőképpen írt le: miután megkapják a maguk szeletét a kormányzásból, a legjobb esetben úgy tesznek, mintha nem látnák, hogy a partnereik lopnak.

Az USR alapítója szerint „a régi pártok nem szalonképesek", ezért nem akar koalícióra lépni velük sem a választások előtt, sem pedig utána.

Danék ugyanezt a stratégiát követik a bukaresti tanácsban, ahol a második legnagyobb frakcióval rendelkeznek. A választások után visszautasították a szociáldemokrata főpolgármester koalíciós ajánlatát, és azt teszik, amit civil szervezetként is tettek: keményen bírálják az önkormányzat vezetését.

Nicusor Dan eddig következetesen elutasította a párt ideológiájára vonatkozó kérdéseket, de megfigyelők szerint egy országos párt vezetőjeként nem sokáig kerülgetheti a témát. Egyes kommentátorok már meg is állapították, hogy az USR csakis jobboldali lehet, hiszen Dan és társai éveken át elsősorban a fővárost vezető baloldalt kritizálták. Valójában az USR lehet az első poszt-ideologikus párt Romániában. Az alapító elnök állásfoglalásai technokratára vallanak, miközben ideológiai szempontból rendkívül széles skálán mozognak

Bonyolult képlet

Felmérések szerint az RMDSZ és az USR mellett két másik törpepárt is bejuthat a törvényhozásba a december elején esedékes parlamenti választásokon: a Traian Basescu vezette Polgári Mozgalom Párt (PMP) és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE). A négy formáció megkaphatja a mandátumok mintegy negyedét, ami erősen bonyolíthatja a kormányalakítást. Ezért a héten felmerült annak a lehetősége, hogy a két nagy párt, a szociáldemokraták és a liberálisok végül nagykoalíciót hoznak létre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.