Menesztették a román képviselőház elnökét

Menesztették a román törvényhozás alsóházának elnökét, miután április végén kizárták a Szociáldemokrata Pártból (PSD).
A PSD ügyvezető testülete arra hivatkozva döntött a kizárásáról, majd a házelnöki tisztségből való menesztéséről, hogy nyilatkozatai ártanak a párt megítélésének. Ő volt az egyetlen, aki előbb belső fórumokon, majd nyilvánosan is követelte Liviu Dragnea pártelnök lemondását, miután a szociáldemokrata vezetőt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság.

Dragneát azzal vádolták, hogy 2012-ben a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról kiírt referendum idején, befolyásával visszaélve, törvénytelenül próbálta elérni a népszavazás érvényességéhez szükséges 50 százalékos jelenlétet. Emiatt a szociáldemokraták szemében inkább igazságtalanul meghurcolt hős, semmint szégyellnivaló bűnöző. Zgonea hiába kardoskodott amellett, hogy a párt vezetését „tiszta és becsületes” emberek vegyék át „egy elítélttől”. Az erőviszonyokat jól mutatja, hogy a kizárásról szóló döntést egyhangú szavazattal hozták meg.

A PSD-vezetés döntésén az sem változtatott, hogy az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete tüntetően kiállt Dragnea mellett.

A házelnök menesztése azért húzódott mostanáig, mert a pártvezetés taktikai hibát vétett. A házszabály szerint ugyanis a képviselőház elnökét csakis az a frakció hívhatja vissza, amelyhez tartozik, és miután Zgoneát kitették a pártból, automatikusan független képviselő lett. Így viszont csakis a házszabály módosítása után lehetett leváltani. Hétfőn ez is megtörtént. Paradox módon éppen a PSD „betonozta be” Zgonea pozícióját még kormánypártként, arra az esetre, ha az esetleges átigazolások miatt a párt elveszítené a többségét a parlamentben.

Victor Ponta volt miniszterelnök, a PSD korábbi elnöke már be is jelentkezett a megüresedett posztra. Liviu Dragnea jelenlegi pártelnök tőle vette át a PSD vezetését, miután Ponta előnyből indulva elveszítette a 2014-es elnökválasztások második fordulóját a jelenlegi államfővel, Klaus Iohannisszal szemben. Az exkormányfő számára a házelnökség jelentheti a visszatérést a politika élvonalába, miután tavaly novemberben lemondott a kormány éléről a bukaresti Colectiv klubban kitört, 64 halálos áldozattal járó tűzeset nyomán.

A pártelnök nem nézi jó szemmel Ponta házelnöki ambícióit, sőt gunyorosan be is szólt elődjének, mondván: nem valami nagy megtiszteltetés elfoglalni Valeriu Zgonea székét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.