Menesztették a leggazdagabb oligarchát

Petro Porosenko ukrán elnök visszahívta pozíciójából Igor Kolomojszkijt, Dnyeptropetrovszk régió milliárdos vezetőjét. Kolomojszkijnak azért kellett távoznia, mert kiderült, hogy kapcsolatban állt azzal a fegyveres férfival, aki pár nappal ezelőtt Kijevben elfoglalta az állami olajipari vállalat irodáját.

Igor Kolomojszkij Ukrajna egyik leggazdagabb oligarchája. Dnyepropetrovszk ipari régió távozó vezetője több milliárd dollárral segítette Kelet-Ukrajnában a kormányerőket az oroszbarát szakadárok elleni harcokban. Ukrajnában több ipari és energetikai nagyvállalat tulajdonában is részesedése van.

BBC szerint az oligarcha összetűzésbe került a kormánnyal, miután a parlament egy olyan törvényt fogadott el, amellyel csökkentenék a befolyását az állami vállalatokban. Egyesek úgy vélik, hogy az állam le akar számolni az iparmágnással, a konfliktus pedig hatással lehet a kelet-ukrajnai helyzetre is.

Kolomojszkijnak azért kellett távoznia, mert kapcsolatban állt azzal a férfival, aki pár nappal ezelőtt fegyverrel hatolt be az Ukrnafta állami energetikai cég és leányvállalata, a UkrTransNafta kijevi székházába. A támadó az oligarcha biztonsági cégénél dolgozott. Kolomojszkij azt mondta, hogy a fegyveres férfi csak megpróbálta megakadályozni az Ukrnafta illegális állami átvételét. A cégben az iparmágnásnak 42 százalékos részesedése van. Az energetikai cég többségi tulajdonosa az ukrán állam.

Petro Porosenko Valentin Reznyicsenkót nevezte ki Dnyepropetrovszk ideiglenes vezetőjének. Az államfő elmondta, hogy a régiónak továbbra is Ukrajna bástyájának kell maradnia, amely védi a keleti békét, és az ipar központja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.