Lőnek a menekülő ebolás betegekre

Éles lőszerrel, könnygázzal próbálják megállítani azokat a betegeket, akik ki akarnak törni a karanténból a libériai fővárosban.
Székek, asztalok, szögesdrótok. Ebből áll a blokád, amit Libéria fővárosában, Monroviában húztak fel. Az egyik oldalon a lakosok, akik ki akarnak törni a karanténból, és ezért kövekkel dobálják a másik oldalon lévő rendőröket. Az utóbbiak könnygázzal válaszolnak, és éles töltényekkel próbálják megállítani a kétségbeesett embereket. Szemtanúk szerint legalább négyen sérültek meg West Pointban, a főváros egyik legszegényebb negyedében zajló harcokban – írja az al-Dzsazíra.

"A katonák éles töltényeket használnak" – ismerte el a hadsereg szóvivője, aki hozzátette, a békés lakosoknak nincs félni valójuk. "Orvosi jelentés készül arról, ha valakinek lőtt sebe van" - mondta. Az azonban tisztázatlan, hogy ilyen eset előfordult-e már.

A libériai hatóságok az egész országban szükségállapotot vezettek be, West Pointot és környékét pedig karantén alá helyezték, hogy így szorítsák vissza a vírus terjedését. A monroviai karanténból a héten 17 ebolás beteg szökött meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint üzemanyag, étel és alapvető szükségletekben szenved hiányt Libéria, Sierra Leone és Guinea (tehát a három legsúlyosabban érintett ország). Nyugat-Afrikában a járvány áldozatainak száma elérte az 1350-et, a vírus pedig már Nigériát is elérte.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.