galéria megtekintése

Menekülnek a kormány elől

4 komment


Kőműves Anita

Washington azonnali tűzszünetet akar Szíriában, de erre nincs sok esély, mivel az oroszok és Aszad egyelőre fordítottak a háború állásán. Eközben tízezrek várnak segítségre a török határon, ám Ankara inkább Szíriában épít nekik tábort, és nem engedi be őket.

Münchenben próbálta tegnap újraindítani a múlt héten Genfben megszakadt szíriai béketárgyalásokat John Kerry amerikai külügyminiszter. Az amerikaiak „most-vagy-soha” pillanatként tekintettek a közel húsz ország részvételével lapzártánk idején is tartó tárgyalásra, ahol a tűzszünet mellett a humanitárius segély növelését akarták elérni. Az oroszok csak márciustól hajlandók tűzszünetet hirdetni. Diplomaták és elemzők előre figyelmeztettek: nem szabad sokat várni az új fordulótól, hiszen a helyzet múlt péntek óta nem változott. Akkor azért szakadtak meg a tárgyalások, mert Bassár el-Aszad szír elnök csapatai orosz és iráni segítséggel megfordították az ötödik éve tartó polgárháború menetét. Az offenzíva pedig azóta sem állt meg, ráadásul a kurdok elfoglalták a felkelőktől a Menagh légibázist.

Mindez dilemmát jelent Washingtonnak: az orosz beavatkozás megváltoztatta az erőviszonyokat. Aszadnál az előny, az USA támogatását élvező felkelők menekülnek. A The New York Times szerint Kerrynek nincs sok ütőkártyája. A kormánycsapatok elvágták az utánpótlási vonalakat, amelyeken keresztül a CIA fegyvert szállított a frontra. Kerry frusztrált, amiért Amerika nem vállal nagyobb katonai szerepet Szíriában, mert így nincs tárgyalási alapja. Ha az egyeztetések kudarcba fulladnak, az Egyesült Államoknak nem lesz más választása, mint direkt támadást indítani Aszad ellen, írja a lap, pedig ezt Barack Obama elnök végig igyekezett elkerülni.

 

Eközben a NATO bejelentette, hogy beszáll az Égei-tenger azon szakaszának megfigyelésébe, ahol a menekültek az embercsempészek csónakjain Törökországból Görögországba kelnek át. Nem megállítják vagy visszafordítják majd a hajókat, hanem információkat szolgáltatnak a csempészek elleni harcban – hangsúlyozta a BBC szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Kihasználják a tűzszünet pillanatait: kenyeret szállítanak Aleppóban
Abdalrhman Ismail / Reuters

Márpedig a menekültáradat nem áll meg, a kormányerők elől Aleppo térségéből tízezrek indultak meg a török határ felé. Recep Tayyip Erdogan török elnök tegnapi kijelentése szerint akár hatszázezer menekült is érkezhet. A jelenleg feltorlódott 35-50 ezer embert a törökök nem engedik át, inkább a szír oldalon alakítanak ki sátortáborokat. – A törökök már régen szeretnének egy aránylag biztonságos zónát létrehozni a két ország között a menekülteknek – véli Egeresi Zoltán Törökország-szakértő. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa szerint ez jól jönne Ankarának akkor is, ha a harcok elérnék a határt, mert humanitárius okokra hivatkozva távol tarthatná Aszad csapatait. Ha a harcok súlyosbodnak, valóban érkezhet akár több százezer ember is a határhoz, akik egyszerűen széttépnék a kerítést. Ez történt akkor is, amikor az Iszlám Állam elérte a török határt.

A törökök most próbálják „megfogni” a menekülteket a határ túloldalán, ami javíthatja pozícióikat az EU-val folytatott tárgyalásokon. Törökországban már 2,5 millió menekült él. Csak a 10 százalékuk lakik menekülttáborokban, a többiek az országban szétszóródva próbálnak boldogulni. A megoldás Egeresi Zoltán szerint az lenne, ha az ő helyzetükön is javítanának, ha Törökország munkavállalási engedéllyel, nyelvtanfolyamokkal és oktatással tudná őket integrálni.

Moszkva nem engedi el Aszad kezét

Oroszország nem kívánja módosítani szíriai stratégiáját, noha a Pentagon erre próbálja rávenni – jelentette ki a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője. Igor Konasenkov arról beszélt, hogy Washingtonban azt szeretnék, ha az oroszok „segítenének” az Egyesült Államoknak a szíriai politikai hatalomváltásban, Moszkva célja azonban „a terrorizmus felszámolása”, a politikai berendezkedésről pedig „nemzetközi segítséggel” a szíriaiaknak kell dönteniük. A szóvivő egyebek közt azt fejtegette, hogy az elmúlt öt évben a politikai átmenet amerikai stratégiája a Közel-Keleten a demokrácia diadala helyett csak pusztulást, vért és menekülteket eredményezett. Az USA előzetesen visszautasította azt az orosz javaslatot, amelynek értelmében március elsejével tűzszünetet kellene életbe léptetni. Washington elsősorban az időpontot nehezményezte: attól tart, hogy az addig hátralévő három hetet a szíriai kormánycsapatok az orosz légierő támogatásával a mérsékelt ellenzék felszámolására használják fel. Moszkva viszont nem hajlandó elengedni Aszad kezét, és hajthatatlanságára utal ENSZ-nagykövetének legutóbbi nyilatkozata is. Vitalij Csurkin kijelentette, hogy „Oroszország nem készül bocsánatot kérni” szíriai lépéseiért, mert Moszkva a nemzetközi joggal összhangban, a damaszkuszi kormány hívására van jelen az országban, míg az Egyesült Államok vezette koalíciónak nincs nemzetközi jogi alapja a szíriai ak­ciókhoz. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.