galéria megtekintése

Menekülnek a futballsztárok Törökországból

3 komment


Miklós Gábor

Az ankarai vezetés rendkívüli állapotot hirdetett ki, s azt tervezi, hogy felmondja az emberi jogi kötelezettségvállalásokat is.

Rendkívüli állapot van Törökországban csütörtök hajnali egy óra óta, s a kormány azt tervezi, hogy ideiglenesen felfüggeszti az Európai Emberi Jogi Konvencióból fakadó kötelezettségeit. Ezt – állítja a török kormány – a konvenció 15. paragrafusa teszi lehetővé hasonló rendkívüli vagy hadiállapot esetén.

Török rendőr egy isztambuli bíróság előtt. Tartanak egy újabb puccstól
Török rendőr egy isztambuli bíróság előtt. Tartanak egy újabb puccstól
Tolga Bozoglu / MTI/EPA

Ankara arra hivatkozik, hogy ezt Franciaország is megtette, ahol szintén rendkívüli állapot van a terrortámadások miatt. Recep Tayyip Erdogan elnök azt mondta, hogy a rendkívüli állapot megfelel a török alkotmánynak, összhangban van az alapjogokkal és a jogállamiság elveivel. A kormány azt is meglebegtette, hogy akár másfél hónap is elegendő lehet céljai elérésére. Bekir Bozdag igazságügyi miniszter azzal indokolta a rendkívüli állapotot, hogy így tudják megelőzni a következő puccskísérletet.

 

Erdogan elnök mindeközben folytatja a puccsot állítólag megszervező Fethullah Gülen iszlám mozgalma elleni kampányt, ám közben hagyja, hogy kormányának más tagjai mosolyhadjáratot kezdjenek – elsősorban a külföldnek, főleg a befektetőknek címezve. Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes csütörtöki sajtóértekezletén azt fejtegette, hogy a rendkívüli állapot nem jelenti katonai közigazgatás és ítélkezés bevezetését: nem lesz kijárási tilalom, az alapvető emberi jogok nem sérülnek.

Kurtulmus szerint az új jogi helyzet mindenekelőtt arra szolgál, hogy megtisztítsák az államot a gülenista összeesküvőktől.

A Bianet nevű hírportál viszont ismerteti a rendkívüli állapot idején alkalmazható lépéseket. Ezek tartalmazzák egyebek között az állampolgárok mozgásának, gyülekezésének korlátozását, illetve tilalmát. Cenzúrát vezethetnek be a sajtóban, a televízióban és a rádióban, s korlátozhatják, betilthatják a filmek premierjét. Külön indoklás nélkül motozhatnak és tarthatnak házkutatást a hatóságok. Korlátozhatják az egyesületi jogot, és felfüggeszthetik az alapítványok működését három hónapra.

A török felhasználók jelentős részének Facebook-bejegyzései arról szólnak, hogy a terror és a szorongás egyelőre csak a közszférát érte el. Ott tisztviselők, tanárok között tisztogatnak. Az elmúlt napokban 50 ezer embert függesztettek fel, 9000-en vannak előzetes letartóztatásban, közülük hatezer a katona. Több tucat bírót tartóztattak le szintén állítólagos gülenista kapcsolatai miatt. Harminc újságíró is rács mögé került – nem lehet tudni, miért. Egy kurd személyiség, egyetemi oktató azt írta a közösségi oldalon: „a lincselés megkezdődött".

A katonai puccskísérlet és a rákövetkező politikai feszültség azonnal éreztette hatását a török gazdaságon. A turisták jelentős része hazament, az új utazásokat lemondták. A Standard and Poor azonnal eggyel hátrébb sorolta – BB+ kategóriából a BB-be – a befektetésre egyébként sem ajánlott Törökországot. Erre lehetett a válasz Mehmet Simsek helyettes kormányfő nyilatkozata, miszerint továbbra is ragaszkodnak a piacgazdasághoz és a befektetők biztonságához.

Menekülnek a futballsztárok

Elszerződik Törökországból több külföldi futballsztár. Eddig két ismert játékos jelentette be, hogy a politikai viszonyok miatt távozik: Mario Gomez, a Besiktas német csatára és Robin van Persie, a Fenerbahce holland csillaga.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.