„Méltánytalan” – beszólt Orbánnak a szlovák elnök

Andrej Kiska élesen bírálta Orbán Viktornak a pénteki pozsonyi informális EU-csúcsot követően elhangzott elmarasztaló véleményét. A szlovák államfő a TASR hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a magyar kormányfő kétségbe vonta a találkozó értelmét és jelentőségét, ami legalábbis méltánytalan a többi résztvevővel, de a szervezőkkel szemben is.
„Mindannyian jól tudjuk, hogy az Európai Unió eszméjének és értékeinek nem csupán a hibák vagy azok a gondok ártanak, amelyeket a mindennapi élet hozott felszínre, hanem azok a politikusok is, akik az unióról képtelenek akár egy szép szót is mondani, Brüsszelt pedig csak szitokszóként veszik a szájukra. Miközben legtöbbször a megnyilvánulásaikkal belpolitikai célokat követnek, nem az EU jobbítása érdekli őket, hanem a hazai támogatottságuk, a soron következő szavazás eredményei. Ezért cinikusan leegyszerűsítik vagy éppenséggel felnagyítják a bonyolult részletkérdéseket" – szögezte le a szlovák elnök.

Hasonló hangnemben marasztalják el a szombati szlovák újságok és internetes portálok is a magyar kormányfő értékelését. Csaknem kivétel nélkül rámutatnak: a visegrádi négyek közül nem csupán a vendéglátó Robert Fico, hanem Beata Szydlo lengyel miniszterelnök is kiemelte, hogy változik Brüsszel migránspolitikája. Ennek egyik bizonyítéka, hogy az informális találkozóról kiadott nyilatkozat is leszögezi: ezentúl az EU illetékes testületei nem hoznak olyan döntést, amelyről nem született konszenzus.

Orbán szerint a pénteki pozsonyi EU-csúcs sikertelen volt abból a szempontból, hogy nem sikerült megváltoztatni Brüsszel bevándorláspolitikáját - mondta a miniszterelnök a találkozót követő sajtótájékoztatón. Szerinte továbbra is a korábbi „önsorsrontó és naiv" bevándorláspolitika uralkodik az unióban, most is többet beszéltek a szétosztás gyorsításáról, mint a migránsok megállításáról a schengeni övezet határán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.