Mellékállásban embercsempészettel foglalkoztak a rendőrök

Őrizetbe vettek 12 rendőrt Malajziában, akik részt vehettek a maláj-thai határon folyó kegyetlen embercsempészetben.

Wan Junaidi Tuanku Jaafar belügyminiszter-helyettes közölte, az őrizetbe vett rendőrtisztek közül kettőnek köze lehet a nemrégiben feltárt, a thai határhoz közel fekvő, dzsungel mélyén rejtőző sírokhoz is, amelyekkel kapcsolatban csütörtökön elmondta, nem tömegsírokról van szó, inkább a temető a megfelelő kifejezés. "Egy sírban egy ember volt elhantolva, ez egy rendes, hagyományos temető" - idézi Wan Junaidit a Guardian.

A maláj belügyminiszter-helyettes a thai határnál fekvő Wang Kelian településen az újságíróknak azt is elmondta, hogy a sírok jól elkülönültek a többitől, mindet botokkal és kövekkel jelölték meg az embercsempészek, akik kegyetlen körülmények között tartották a táborokban a jobb élet reményében útnak induló, főleg a rohingya kisebbséghez tartozó mianmari és bangladesi menekülteket.

A tetemeket az iszlám temetkezési hagyományoknak megfelelően, fehér lepelbe takarva hantolták el - jegyezte meg Wan Junaidi, aki azt is elmondta, hogy a rendőrtisztek mellett néhány a mianmari rohingya muzulmán kisebbséghez tartozó menekültet is őrizetbe vettek a hatóságok, amiért segítettek további menekülteket toborozni Malajziába.

A hét elején a sajtó munkatársai közelebbről is szemügyre vehették a thai határhoz közeli táborokat, ahol embertelen körülmények közt tartották fogva a migránsokat. A Guardian beszámolója szerint több fából és szögesdrótból eszkábált ketrecet találtak, Khalid Abu Bakar maláj rendőrfőnök pedig azt nyilatkozta, az embercsempészek valószínűleg meg is kínozták az áldozatokat.

Nincs más választás, mint menekülni

A migránsok javarészt a mianmari rohingya muzulmán kisebbség tagjai, akiket hazájukban a többségi buddhisták üldöznek. A rohingyák hazájukban nem kapnak állampolgárságot, jogfosztottként élnek, ezért az elmúlt években csaknem 120 ezren indultak útnak az ENSZ adatai szerint, holott nincs olyan környékbeli ország, amely hajlandó lenne befogadni a szegény és döntő részben tanulatlan embereket.

A maláj hatóságokat folyamatos kritika éri, sokan felróják, miért nem léptek időben, hogy lehet, hogy nem tudtak a táborok létezéséről, mikor Wang Kelian lakói az elmúlt két évben rendszeresen találkoztak szörnyű egészségügyi állapotban lévő menekültekkel, akik a városka utcáin kóboroltak, azt sem tudva, hogy a határ melyik oldalán vannak. Ilyen esetekben rendszerint élelmiszert és tiszta ruhát adtak a menekülteknek, majd elmondásuk szerint értesítették a rendőrséget, amely aztán elvitte őket.

Szinte biztos tehát, hogy a hatóságok tudtak a táborok létezéséről, ám szemet hunytak felette. Hétfőn Khalid Abu Bakar azt ígérte, a jövőben keményen fellépnek a kegyetlen embercsempészek ellen. Pedig a probléma nem új keletű, az biztos. 2009-ben az Egyesült Államok Szenátusában bemutattak egy jelentést az emberkereskedelem és a rabszolgaság térségben való megjelenéséről, mely szerint több ezer burmai migráns vált az emberkereskedők áldozatává, és felmerült az is, hogy a maláj és a thaiföldi hatóságok is szerepet játszottak a menekültek kizsákmányolásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.