galéria megtekintése

Rabok voltak, méhészek lesznek?

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 19. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Már Belaruszban is tevékenykedhet a magyar ökumenikus segélyszolgálat. A szervezet olyan programot indít, amely volt elítéltek társadalmi reintegrációját szolgálja.

Időről időre hírt kapunk arról, hogy egyházi hátterű magyar segélyszervezetek megjelennek katasztrófa sújtotta távoli országokban – legutóbb például arról számolhattam be, hogy a református szeretetszolgálat orvos önkéntesei a Fülöp-szigeteken vettek részt akcióban. Ilyenkor megmozdul a hazai társadalom, feltámad az adakozókedv is. Jelentkeznek önkéntesek is, habár nálunk ez ritkább, mint Nyugat-Európában.

A rácsok mögött, valahol Kelet-Európában
A rácsok mögött, valahol Kelet-Európában
Ints Kalnins / Reuters

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet legutóbb a kijevi Majdanon lépett akcióba – gyorssegélyt adott át az ukrán ortodox egyház által nyitott ideiglenes kórháznak, ahol a tüntetések sebesültjeinek, sérültjeinek segítettek.

 

Akkor tudtuk meg, hogy a segélyszervezet hosszú előkészítő munka után elkezdhetett dolgozni Belaruszban is. A szervezet munkatársai hazai munkájukon túl eddig is ott voltak Afganisztán, Üzbegisztán, Srí Lanka, a Balkán, a Közel-Kelet és Afrika mellett Kelet-Európában is – Ukrajnában saját irodájuk működik, és önkénteseik vannak Oroszország észak-kaukázusi területén is.

Fehéroroszország azonban eddig elzárkózott a külvilágtól: de az utóbbi időben Alekszandr Lukasenko elnök rendszere némileg módosított a korábbi álláspontján. Addig általában véve bizalmatlanul tekintett a civil szervezetekre (NGO). Különösen, ha azoknak külföldi kapcsolataik vannak, illetve külföldről kapnak segítséget, vagy külföldi mintákat hoznak be.

Az érezhető változásnak köszönhetően kezdhette el munkáját a segélyszervezet az országban. Nagy Ákos, a szervezet humanitárius és nemzetközi fejlesztési igazgatója elmondta: az EU anyagi eszközeit használják fel főként. Emellett a magyar Külügyminisztérium támogatásából és saját forrásból finanszírozzák segítségnyújtásukat.

A magyar ökumenikusok kijevi csapata
A magyar ökumenikusok kijevi csapata
Teknős Miklós / Népszabadság

Fontos tudni, hogy Belaruszban eddig külföldiként csak az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt végezhetett nagyobb léptékű fejlesztési projekteket, ezért is újdonság a magyar jelenlét. A kétéves programjuk keretében azt tűzték ki célul, hogy segítsenek a börtönökből szabadulókon, illetve támogassák a szabadulók életkezdését, segítsenek munkát találni, új foglalkozást elsajátítani.

Emellett pedig hozzájáruljanak ahhoz is, hogy a velük foglalkozó állami, önkormányzati, egyházi és civil szervezetek közötti együttműködés tovább fejlődjön, erősödjön a hatékonyabb segítségnyújtás érdekében. Ezért a három megyében zajló munka során kerekasztal-megbeszéléseket szerveznek a helyi szereplők bevonásával egymás tevékenységének jobb megismerése és összehangolása érdekében. Később javaslatot tesznek a kormányzatnak arra vonatkozóan, hogyan lehet jobban segíteni a szabaduló börtönlakók munkaerő-piaci reintegrációját.

A segélyszervezet nemzetközi munkáját minden országban helyi partnerszervezettel közösen végzi. Az ortodox egyház Belaruszban segítséget főleg a monostorokon keresztül nyújt: ha ott megjelenik a rászoruló, ellátják élelemmel, kaphat ruhaneműt is, esetleg megszállhat.

A magyar segítség ott kezdődik, ahol a börtönbüntetés véget ér
A magyar segítség ott kezdődik, ahol a börtönbüntetés véget ér
Vasily Fedosenko / Reuters

Ezért az Ökumenikus Segélyszervezet egy, az egyházzal szoros kapcsolatban álló szervezetet (Egyházközi Misszió – Keresztény Szociális Szolgálat) kért fel partnernek. Kapcsolatuk már egy évtizedes. Az indításhoz szükséges tárgyalások 14 hónapig tartottak, több hatósággal is kellett egyeztetni, beleértve az elnöki hivatalt is.

Fehéroroszországban évente 12–16 ezer ember szabadul. A magyar program 3 megyében 1500 emberre terjed majd ki, akik információkat fognak kapni a munkaerőpiacon való elhelyezkedés aktuális helyzetéről, jogi, adminisztratív feltételeiről, és az aktuális munkalehetőségekről.

Ezen belül pedig 150 ember személyre szabott tanácsadást kap a partnerszervezet szociális munkásaitól, amellyel felkészítik, hogy mentálisan is újra képes legyen munkába állni, illetve ismeretei legyenek a munkavállalással kapcsolatban.

Sajátos akciójuk lesz, hogy a volt börtönlakókat méhészkedésre, gyógynövények termesztésére képzik ki. Eközben a kétévesre tervezett programban hozzájárulnak a kolostorok mezőgazdasági tevékenységének fejlesztéséhez is modern eszközök, gépek beszerzésével – mondta Nagy Ákos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.