Megvétózták a romániai bér- és nyugdíjcsökkentést

Elutasította a román Gazdasági-Társadalmi Tanács (CES) azt a szándéklevelet, amelyet Emil Boc kormánya kívánt elküldeni a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). Ebben Bukarest a bérek 25 és a nyugdíjak és szociális támogatások 15 százalékos csökkentését ígérte.

Az általános felháborodás nyomán Traian Basescu államfő a múlt héten bejelentette: csakis a CES jóváhagyása után küldik el a levelet Washingtonba. Basescu és a Boc-kabinet arra számított, hogy a szakszervezetek, a vállalkozói egyesületek és kormányzat képviselőiből álló paritásos testület minden további nélkül megszavazza a dokumentumot, hiszen abban a kormány a vállalkozóknak kedvező, illetve őket kevésbé érintő intézkedéseket javasolt.

Csakhogy a hétfő délutáni ülésen sem a munkavállalói, sem pedig a munkáltatói oldal nem szavazta meg a levelet. A szakszervezetek azt követelik, hogy a kormány fokozatosan csökkentse a béreket, a nyugdíjakat pedig legfeljebb fagyassza be, de ne vonjon le belőlük. A vállalkozók képviselői pedig azt sürgetik, hogy a kormány dolgozzon ki gazdaságösztönző stratégiát, és lépjen fel erélyesen az adócsalás ellen.

Sebastian Vladescu pénzügyminiszter kijelentette, hogy tudomásul vette a szavazás eredményét, s arról tájékoztatja a kormányt. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a szándéklevelet egy hét leforgása alatt sikerül mégis elküldeni az IMF-nek.

Cezar Coraci, az UGIR1903 elnevezésű vállalkozói szövetség elnöke elmondta: várják a kormány konkrét intézkedési javaslatait. – Mind a munkáltatók, mind a szakszervezetek megértik a nehéz helyzetet, és arra törekszenek, hogy a kormánnyal együtt találjanak olyan megoldást, amelyet az IMF is elfogadjon – mondta Coraci. A munkáltatók csakis meghatározott időre hajlandók elfogadni a megszorításokat, mert úgy vélik, a munkavállalói oldal beleegyezése nélkül, a következő hónapok vég nélküli tüntetésekkel és tiltakozó megmozdulásokkal fognak eltelni.

Bogdan Hossu, a CNS Cartel Alfa szakszervezeti tömb elnöke ezzel szemben rámutatott, hogy a munkavállalók új adórendszer kidolgozásában látják a megoldást, és nem értenek egyet azzal, hogy a válság árát csak a dolgozók és a nyugdíjasok állják. Hossu figyelmeztetett: ha a kormány mégis elküldi a szándéklevelet az IMF-nek, hatalmas tüntetésekre számíthat a következő időszakban.

A szakszervezetek május 19-ére, szerdára 60 ezer tagjukat hívták az utcára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.