Megvétózták a melegellenes törvénytervezetet

Arizonában a cégek vallási okokra hivatkozva megtagadhatták volna a meleg és leszbikus ügyfelek kiszolgálását. A kormányzó közbeszólt.

Jan Brewer arizonai republikánus kormányzó megvétózta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében az amerikai szövetségi államban működő cégek vallási okokra hivatkozva megtagadhatták volna a meleg és leszbikus ügyfelek kiszolgálását.

Brewer szerint a republikánus többségű helyi törvényhozás által a múlt héten jóváhagyott törvénytervezet több gondot okozott volna, mint amennyit megold, és negatív következményei lehetnek, semmilyen olyan aggodalmat nem orvosol ugyanis, amely Arizonában jelenleg vagy múltban felmerült a vallásszabadsággal kapcsolatban. „Arra viszont jó, hogy olyan határok mentén ossza meg Arizonát, amelyeket el sem tudunk képzelni. Ezt senki nem akarhatja” – tette hozzá a politikus asszony.

Brewer a napot a törvénytervezet ellenzőivel és támogatóival töltötte. A vallásszabadság alapvető ameeikai és arizonai érték. A diszkrimináció-ellenesség is az” – mondta utána. A kormányzót egyébként  az 1062-es számú törvénytervezet megvétózására szólította fel egy sor tekintélyes republikánus politikus, köztük a washingtoni szenátus mindkét arizonai tagja, John McCain és Jeff Flake, valamint Mitt Romney volt elnökjelölt is. 

Az arizonai törvényhozásban mindössze három olyan republikánus ül, aki nem szavazta meg a törvénytervezetet, de akadtak néhányan, akik áldásukat adták rá, utólag viszont vétóra szólították fel Brewert. A nagyobb cégek közül az Apple, az American Airlines, az AT&T és az Intel is elutasítóan foglalt állást a törvénytervezettel szemben, és aggodalmának adott hangot az Arizonai Super Bowl Vendéglátó Bizottság is. „A vétó világos üzenet azoknak, akik a vallást használják, hogy elegünk van a diszkriminációból” – ünnepelt Rebecca Wininger, az Equality Arizona nevű emberi jogi szervezet vezetője.  

Eközben Texasban egy szövetségi bíró érvénytelennek mondta ki az azonos neműek házasságára vonatkozó tilalmat. Az Orlando García bíró által meghozott ítélet nem lép azonnal hatályba, még flehet fellebbezni ellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.