Megtámadták a német euroszkeptikusok kampányrendezvényét

Az áprilisban alakult AfD elnökét álarcosok rántották le a színpadról. Kés és gázspray is volt náluk, több párttag megsérült.

Álarcosok megrohanták egy német párt választási rendezvényének színpadát Brémában, földre taszítva a szónokot - írta vasárnap a Die Welt. Az incidens szombaton délután történt az német kikötőváros egyik parkjában. Az álarcot viselő nyolc férfi a színpad melletti ligetből tört elő és rohanta meg az emelvényt, földre döntve a beszédét mondó Bernd Luckét, az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) párt elnökét. A politikus segítségére siető párttagokat és rendezőket gázspray-vel fújták le, többen közülük megsérültek. Az egyik támadó kést is használt, megsebesítve egy AfD-tagot.

A rendőrök és a hallgatóság több tagja üldözőbe vette a rendzavarókat, és közülük hármat sikerült elfogni. A 22, 25 és 27 éves férfiak ellen közrend megzavarása miatt indult vizsgálat. A rendőrök feltételezi, hogy a támadók egy szélsőbaloldali csoporthoz tartoznak.

Lucke, aki az incidens után rendőri készültség mellett folytatta beszédét, megdöbbenésének és felháborodásának adva hangot. A demokratikus versengés elviselhetetlen megzavarásának minősítette, hogy - akárcsak a weimari köztársaság idején - verőlegények zavarhatják meg egy párt választási rendezvényét, és embereket sebesíthetnek meg.

A hivatalosan idén áprilisban megalakult AfD az euróövezet „rendezett feloszlatását” tűzte zászlajára. A holland Szabadságpárttal vagy a francia Nemzeti Fronttal ellentétben, amelyek szintén támadják a közös európai valutát, a német vezetői nem győzik hangoztatni, hogy nem nacionalisták, és a bevándorlást sem ellenzik. Az AfD-program kanadai mintájú bevándorlási kvótát sürget, amelynek révén az eddiginél több szakképzett munkaerő érkezhetne Németországba. A párt választási programja szerint nem lehet tabu az euróövezet "rendezett felbomlása" és a német márkához való visszatérés.

Az AfD tisztégviselői az utóbbi hetekben többször panaszkodtak arra, hogy választási hadjáratuk akadályokba ütközik. Plakátjaikat több városban leszaggatták ismeretlenek, kampánysegítőket pedig ismételten megtámadták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.